x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Studiu - Prăjelile cresc riscul de cancer

Studiu - Prăjelile cresc riscul de cancer

de Cristina Andreea Calin    |    14 Ian 2008   •   00:00

Femeile care obişnuiesc să consume alimente prăjite au un risc crescut de apariţie a cancerului la sân. Prin prăjire se dezvoltă acrilamidele, substanţe cancerigene care, după un studiu realizat de cercetători ai "Institutului Naţional al Alimentelor" din Danemarca, afectează mai mult femeile.



Femeile care obişnuiesc să consume alimente prăjite au un risc crescut de apariţie a cancerului la sân. Prin prăjire se dezvoltă acrilamidele, substanţe cancerigene care, după un studiu realizat de cercetători ai "Institutului Naţional al Alimentelor" din Danemarca, afectează mai mult femeile.  

Cercetătorii danezi au studiat dieta a 374 de femei care au cancer la sân şi a 374 sănătoase. Primele obişnuiau să consume alimente bogate în acrilamide, iar celelalte aveau o dietă bogată în fructe şi legume proaspete.  


ALTE TESTE. Studiile în acest domeniu au apărut în 2002, când un grup de oameni de ştiinţă suedezi a făcut un test pe cobai. Aceştia au fost hrăniţi cu alimente bogate în acrilamide şi toţi au dezvoltat diverse forme de cancer. Cercetările au continuat şi în 2007, iar Janneke Hogervorst, de la Universitatea din Maastricht, a dat publicităţii un studiu de unde reieşea că femeile cu o dietă bogată în alimente prăjite au un risc de apariţie a cancerului de ovare de până la 80% faţă de femeile cu o dietă sănătoasă. Mediciii au atras atenţia că nu numai alimentele dezvoltă acrilamide, ci şi fumatul.

Prin aceste cercetări medicii vor să impulsioneze industria alimentară să găsească alternative sănătoase produselor de tip fast-food, care sunt cele mai bogate în acest tip de substanţe cancerigene.  

Cercetările vor continua pentru a se face legătura între acrilamide şi apariţia cancerului, boală care poate fi fatală.

×
Subiecte în articol: bun de consum