x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Studiu - Sunt nocive grăsimile trans?

Studiu - Sunt nocive grăsimile trans?

de Nicoleta Catana    |    17 Mar 2008   •   00:00
Studiu - Sunt nocive grăsimile trans?

Grăsimile trans (TFA) pot proveni atât de la alimente naturale — brânzeturi, carne de porc, dar pot fi produse şi în mod industrial.



Grăsimile trans (TFA) pot proveni atât de la alimente naturale — brânzeturi, carne de porc, dar pot fi produse şi în mod industrial.

Potrivit primului test din Europa care compară aceste două tipuri de grăsimi a reieşit că ele nu sunt identice ca efecte. Studiul arată că nu toate grăsimile trans de pe piaţa alimentară sunt la fel de nocive pentru sănătatea noastră. Deşi o cantitate de grăsimi se găseşte în mod natural în lactate şi produse din carne, marea majoritate este formată din hidrogenarea parţială a uleiului vegetal care devine semisolid pentru o varietate de aplicaţii culinare. TFA sunt căutate de industria alimentară datorită rezistenţei lor şi a stabilităţii aromei şi au înlocuit grăsimile în stare lichidă şi uleiul din mai multe preparate. Totuşi, studiile efectuate până acum au arătat că grăsimile acide trans pot determina creşterea inflamaţiilor care determină disfuncţii ale unor ţesuturi şi de asemenea pot cauza boli cardiovasculare. Testul realizat în Europa arată însă că nu toate grăsimile se comportă la fel şi că diferenţele sunt mult mai accentuate în cazul femeilor decât la bărbaţi. Un cercetător din cadrul Asociaţiei Europene a Producătorilor de Lactate (EDA) a declarat că nu există nici un studiu care să demonstreze că grăsimile trans sunt nocive şi că cele efectuate până în prezent arată tocmai contrariul.

În afară de detaliile în ceea ce priveşte etichetarea alimentelor, cea mai importantă problemă legată de siguranţa alimentară este identificarea modalităţii de reducere a conţinutului de grăsimi industriale, cea mai simplă cale fiind înlocuirea lor cu grăsimi grase nesaturate. Guvernul danez şi Departamentul de Sănătate Publică din New York au luat măsuri de limitare a conţinutului de grăsimi trans din alimente.

×
Subiecte în articol: bun de consum trans grasimile