AVANTAJ ● Vitaminele A, B, C Şi mineralele stimuleazĺ sistemul cardiovascular
Sfecla
roşie şi sucul din această rădăcinoasă previn bolile cardiovasculare şi
contribuie la păstrarea tensiunii arteriale în limite normale, arată un
studiu efectuat la Şcoala de medicină din Londra.
AVANTAJ ● Vitaminele A, B, C Şi mineralele stimuleazĺ sistemul cardiovascular
Sfecla roşie şi sucul din această rădăcinoasă previn bolile cardiovasculare şi contribuie la păstrarea tensiunii arteriale în limite normale, arată un studiu efectuat la Şcoala de medicină din Londra.
Salata sau sucul din cinci sfecle roşii de dimensiuni medii previne fluctuaţiile tensiunii arteriale. Efectul terapeutic se menţine 24 de ore după consumarea sucului sau a salatei, arată studiul preluat de publicaţia britanică Daily Telegraph. Potrivit cercetătorilor de la Şcoala de medicină din Londra, sfecla roşie reduce nivelul homocisteinei, aminoacid implicat în apariţia bolilor cardiovasculare, a tensiunii arteriale.
ANTICOLESTEROL. S-a demonstrat că sucul de sfeclă menţine elasticitatea vaselor sangvine, prevenind depunerile de colesterol. "Sfecla este recunoscută pentru proprietăţile ei hipocolesterolemiante. Această rădăcinoasă este printre puţinele alimente care reduc nivelul colesterolului rău. Sucul şi salata de sfeclă roşie sînt indicate în prevenirea obezităţii, îmbătrînirii şi, mai ales, a cancerului", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, sfecla este indicată persoanelor cu insuficienţă cardiacă. Se ştie că în cazul insuficienţei cardiace sînt prescrise diuretice, eliminarea apei. Dar o dată cu apa sînt eliminate şi săruri minerale, printre care potasiul, sfecla reuşind să refacă stocul de potasiu: 300 mg/100 g.
TONIC. Sub formă de suc sau salată, sfecla roşie este un tonic general în cazul suprasolicitărilor nervoase şi al stresului. Sfecla roşie este sursă bună de vitaminele A, C, B1, B5, B6, E, acid folic şi minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc. Astfel se explică de ce sucul de sfeclă roşie este recomandat în convalescenţe, în anemii, în răceală sau gripă. Chiar şi copiilor care nu au poftă de mîncare li se poate da cîte o linguriţă cu suc de sfeclă. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi le sfătuieşte pe femeile însărcinate sau pe cele care vor să rămînă însărcinate să mănînce salată de sfeclă, pentru a-şi asigura necesarul zilnic de acid folic. 100 g de sfeclă conţin 0,083 mg de acid folic. "Datorită acidului folic, sfecla roşie previne malformaţiile coloanei vertebrale la făt, aşa-numita spina bifida", precizează specialistul nostru.
DETOXIFIERE. Persoanele care au o dietă bogată în grăsimi de origine animală pot face o cură de detoxifiere cu suc de sfeclă. Acesta ajută la eliminarea rapidă a toxinelor din ficat. Cura durează trei săptămîni, timp în care se beau unul-două pahare cu suc pe zi, între mese. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu depăşim această doză, deoarece în cantităţi mai mari sucul de sfeclă poate provoca ameţeli, greţuri, stări de vomă.
Conţinut - 100 g sfeclă roşie
● Calorii 10 ● Proteine 1,5 g ● Glucide 8,4 g ● Lipide 0,1 g ● Apă 86 g ● Fibre 2,5 g ● Potasiu 300 mg ● Sodiu 60 mg ● Fosfor 45 mg ● Calciu 29 mg ● Magneziu 25 mg ● Fier 0,9 mg ● Vitamina C 10 mg ● Acid folic 0,083 mg ● Vitamina B1 0,020 mg
Citește pe Antena3.ro