x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Şunca Păltiniş - Conservă cu 5 E-uri

Şunca Păltiniş - Conservă cu 5 E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    24 Sep 2008   •   00:00
Şunca Păltiniş - Conservă cu 5 E-uri

CE BEM, CE MĂNCĂM
Apa reprezintă aproape jumătate din cantitatea de ingrediente utilizate pentru şunca Păltiniş.



CE BEM, CE MĂNCĂM
Apa reprezintă aproape jumătate din cantitatea de ingrediente utilizate pentru şunca Păltiniş.
Şunca Păltiniş este un produs sterilizat din carne de porc de tip conservă, obţinut din pulpă (47,5%) şi apă reţinută şi stabilizată de amidonul din cartofi, proteină din soia şi o serie de aditivi gelifianţi (E450, E407). Şunca este aromatizată cu un potenţiator de aromă E621, glutamatul monosodic, care poate avea efecte neurotoxice, atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Conservantul  E250, nitrit de sodiu, poate genera nitrozamine cancerigene şi are o doză zilnică admisă de 2,5 mg/kg corp. Stabilizatorii de tipul difosfaţi E450 aduc un exces de fosfor care poate dezechilibra balanţa calciului, împiedicând fixarea acestuia în oase. În timp, în urma consumului în exces, aceste substanţe pot determina apariţia osteoporozei. Doza zilnică admisă pentru toate sursele de fosfaţi din alimente este de 0-25 mg/kg corp. Agentul de gelifiere, caragenan, poate provoca afecţiuni intestinale, în cazul unui consum ridicat. De asemenea, conserva are în compoziţie o cantitate mare de sodiu. Consumatorii trebuie să ţină cont de ea pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de 6 g pentru o persoană adultă. Densitatea energetică a produsului este mică spre medie (102 kcal/100 de grame).

În urma analizei informaţiilor înscrise pe eticheta produsului, specialistul ne spune că şunca analizată poate fi consumată în cantităţi moderate în contextul unei diete echilibrate şi diversificate de către persoanele sănătoase şi active. Din cauza aditivilor alimentari din compoziţie, produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii hepato-renale, persoanelor cardio- şi cerebrovasculare, celor cu maladii neurodegenerative (Parkinson şi Alzheimer), hipertensivi, celor care suferă de dislipidemie, celor cu densitate osoasă scăzută şi osteoporoză, suferinzilor de gută. Persoanele care au  alergie la proteinele din soia îl vor testa în prealabil, consumând o mică parte de produs şi vor urmări reacţia organismului.

Ingrediente
Pulpă de porc (47,5%), apă, amidon din cartofi, proteină vegetală din soia, carne de porc, sare iodată, stabilizatori: difosfaţi E450, agent de gelifiere: caragenan E407, aromatizant, potenţiator de aromă: glutamat monosodic E621, antioxidant: izoascorbat de sodiu E301, sirop de glucoză, conservant: nitrit de sodiu E2505. Conţine proteină vegetală din soia. Valorile nutriţionale pentru 100 de grame de produs: valoarea energetică: 430 kj/ 102 kcal, proteine 13,2, glucide 3,4 g, lipide 4,0.

×
Subiecte în articol: bun de consum