x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Taurina poate fi fatală

Taurina poate fi fatală

de Nicoleta Catana    |    06 Iun 2008   •   00:00

Băuturile energizante pot avea efecte negative asupra ficatului şi inimii, ducînd chiar la deces, avertizează Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) din Germania. A

Băuturile energizante pot avea efecte negative asupra ficatului şi inimii, ducînd chiar la deces, avertizează Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) din Germania. Acesta susţine că a atras atenţia în dese rînduri populaţiei cu privire la riscurile la care sînt expuşi copiii, femeile însărcinate şi cele care alăptează, dar şi cei care sînt sensibili la cafeină. Cei care au o presiune a sîngelui mai mare sau suferă de boli cardiace sînt sfătuiţi să renunţe definitiv la aceste produse. Dar aceasta nu este singura problemă în ceea ce priveşte compoziţia băuturilor. Numeroase studii au arătat că ingredientele diferă de la un produs la altul, iar combinaţia poate fi extrem de nocivă, mai ales dacă sînt combinate cu alcool sau cafea. De asemenea, este pusă sub semnul întrebării stimularea sportivilor cu acestea, întrucît efortul fizic şi ingredientele nu tocmai sănătoase pot da rezultate negative asupra organismului celor care practică activităţi sportive.

În Finlanda şi Canada sînt deja în derulare campanii de prevenire a populaţiei cu privire la aceste riscuri, iar în Franţa, taurina a fost interzisă. Pe teritoriul Uniunii Europene, în ţări ca Danemarca şi Norvegia aceste produse nu mai pot fi nici consumate şi nici promovate. EFSA este în plin proces de dezbatere a problemei.

×
Subiecte în articol: bun de consum