x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Tehnologie - Controversaţii aditivi şi hrana noastră

Tehnologie - Controversaţii aditivi şi hrana noastră

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    08 Mar 2008   •   00:00
Tehnologie - Controversaţii aditivi şi hrana noastră

De câţiva ani, atenţia consumatorilor s-a concentrat asupra compoziţiei alimentelor din punctul de vedere al aditivilor alimentari şi mai ales al numărului de aditivi prezenţi într-un aliment. Trebuie ştiut că aditivii alimentari sunt cunoscuţi şi utilizaţi în prelucrarea alimentelor din cele mai vechi timpuri, pentru că necesitatea de a face comerţ cu alimente a impus păstrarea caracteristicilor alimentelor. Primordială era păstrarea avantajului comercial faţă de concurenţă.



De câţiva ani, atenţia consumatorilor s-a concentrat asupra compoziţiei alimentelor din punctul de vedere al aditivilor alimentari şi mai ales al numărului de aditivi prezenţi într-un aliment. Trebuie ştiut că aditivii alimentari sunt cunoscuţi şi utilizaţi în prelucrarea alimentelor din cele mai vechi timpuri, pentru că necesitatea de a face comerţ cu alimente a impus păstrarea caracteristicilor alimentelor. Primordială era păstrarea avantajului comercial faţă de concurenţă.


MODERNIZARE. O dată cu evoluţia industrială, atenţia procesatorilor s-a îndreptat spre obţinerea unor alimente cu caracteristici senzoriale superioare. Tehnologiile de prelucrare aplicate în industria alimentară se caracterizează însă printr-o mare diversitate şi, uneori, chiar în cadrul aceluiaşi proces sunt dificil de menţinut condiţii de lucru constante, deoarece factorii care pot interveni sunt extrem de numeroşi. Cel mai sensibil parametru de prelucrare este varietatea materiei prime. Astfel, rasa şi sexul animalului, modul de furajare a acestuia, condiţiile pedoclimatice în care a fost cultivată şi crescută o plantă sau un fruct sunt câteva dintre motivele procesatorilor din industria alimentară de a utiliza aditivii alimentari.


În majoritatea cazurilor, valorificarea optimă pentru consumul uman nu poate fi concepută fără condiţionarea şi tratarea adecvate. Prelucrarea tehnologică exercită numeroase efecte benefice în asigurarea salubrităţii alimentelor, mărirea valorii nutritive, favorizează procesele digestive, produce modificări favorabile ale caracteristicilor senzoriale.


Problemele legate de îmbunătăţirea caracteristicilor alimentelor cu intervenţie minimă a aditivilor alimentari fac de câţiva ani subiectul multor cercetări. Tehnologiile minime de procesare a alimentelor sunt însă extrem de costisitoare, cercetătorii din industria alimentară fiind constrânşi de solicitările tot mai vehemente ale consumatorilor de a optimiza tehnologiile de fabricaţie prin reducerea adaosului de aditivi.


Aditivii alimentari, conform definiţiei din Codex Alimentarius, preluat în legislaţia noastră (Ordinul Ministrului Sănătăţii 975/1998), sunt substanţe de natură exogenă, care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, în scopul ameliorării calităţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.


Ceea ce îi deosebeşte pe aditivii alimentari de restul ingredientelor este faptul că aceştia nu au valoare energetică şi nutritivă, nemodificând sub acest aspect caracteristicile alimentului în care sunt adăugaţi.


Oricum, aditivii alimentari nu trebuie să mascheze defectele ingredientelor, care, de cele mai multe ori, au o cauză microbiană, care provine dintr-o calitate necorespunzătoare a materiilor prime şi/sau de o prelucrare neigienică. Pentru a putea fi utilizate în alimentele destinate consumului uman sau animal, principala caracteristică a aditivilor alimentari trebuie să fie inocuitatea acestora, adică absenţa potenţialului toxicogen.


Producătorii sunt obligaţi să precizeze în eticheta produsului aditivii utilizaţi. Pentru a se lucra mai uşor, aditivii au fost clasificaţi pe grupe, în funcţie de rolul lor tehnologic, şi fiecare aditiv a primit un cod într-o numerotare alfanumerică, realizată din litera E, urmată de un număr alcătuit din trei sau din patru cifre. Această clasificare a fost elaborată de Uniunea Europeană, în afară de această clasificare existând şi alte sisteme de numerotare.


Astfel, aditivii alimentari, în funcţie de rolul lor tehnologic, au fost clasificaţi astfel: coloranţi, conservanţi, antioxidanţi, acidifianţi şi substanţe tampon, agenţi de gelificare, stabilizatori, substanţe de îngroşare, emulsificatori, agenţi de afânare, potenţiatori de gust, îndulcitori artificiali, substanţe suport.

×
Subiecte în articol: bun de consum alimentari aditivi