x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Tehnologie - Controversaţii aditivi şi hrana noastră

0
Autor: Dr. ing. Gabriela Berechet 08 Mar 2008 - 00:00
Tehnologie - Controversaţii aditivi şi hrana noastră

De câţiva ani, atenţia consumatorilor s-a concentrat asupra compoziţiei alimentelor din punctul de vedere al aditivilor alimentari şi mai ales al numărului de aditivi prezenţi într-un aliment. Trebuie ştiut că aditivii alimentari sunt cunoscuţi şi utilizaţi în prelucrarea alimentelor din cele mai vechi timpuri, pentru că necesitatea de a face comerţ cu alimente a impus păstrarea caracteristicilor alimentelor. Primordială era păstrarea avantajului comercial faţă de concurenţă.



De câţiva ani, atenţia consumatorilor s-a concentrat asupra compoziţiei alimentelor din punctul de vedere al aditivilor alimentari şi mai ales al numărului de aditivi prezenţi într-un aliment. Trebuie ştiut că aditivii alimentari sunt cunoscuţi şi utilizaţi în prelucrarea alimentelor din cele mai vechi timpuri, pentru că necesitatea de a face comerţ cu alimente a impus păstrarea caracteristicilor alimentelor. Primordială era păstrarea avantajului comercial faţă de concurenţă.


MODERNIZARE. O dată cu evoluţia industrială, atenţia procesatorilor s-a îndreptat spre obţinerea unor alimente cu caracteristici senzoriale superioare. Tehnologiile de prelucrare aplicate în industria alimentară se caracterizează însă printr-o mare diversitate şi, uneori, chiar în cadrul aceluiaşi proces sunt dificil de menţinut condiţii de lucru constante, deoarece factorii care pot interveni sunt extrem de numeroşi. Cel mai sensibil parametru de prelucrare este varietatea materiei prime. Astfel, rasa şi sexul animalului, modul de furajare a acestuia, condiţiile pedoclimatice în care a fost cultivată şi crescută o plantă sau un fruct sunt câteva dintre motivele procesatorilor din industria alimentară de a utiliza aditivii alimentari.


În majoritatea cazurilor, valorificarea optimă pentru consumul uman nu poate fi concepută fără condiţionarea şi tratarea adecvate. Prelucrarea tehnologică exercită numeroase efecte benefice în asigurarea salubrităţii alimentelor, mărirea valorii nutritive, favorizează procesele digestive, produce modificări favorabile ale caracteristicilor senzoriale.


Problemele legate de îmbunătăţirea caracteristicilor alimentelor cu intervenţie minimă a aditivilor alimentari fac de câţiva ani subiectul multor cercetări. Tehnologiile minime de procesare a alimentelor sunt însă extrem de costisitoare, cercetătorii din industria alimentară fiind constrânşi de solicitările tot mai vehemente ale consumatorilor de a optimiza tehnologiile de fabricaţie prin reducerea adaosului de aditivi.


Aditivii alimentari, conform definiţiei din Codex Alimentarius, preluat în legislaţia noastră (Ordinul Ministrului Sănătăţii 975/1998), sunt substanţe de natură exogenă, care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, în scopul ameliorării calităţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.


Ceea ce îi deosebeşte pe aditivii alimentari de restul ingredientelor este faptul că aceştia nu au valoare energetică şi nutritivă, nemodificând sub acest aspect caracteristicile alimentului în care sunt adăugaţi.


Oricum, aditivii alimentari nu trebuie să mascheze defectele ingredientelor, care, de cele mai multe ori, au o cauză microbiană, care provine dintr-o calitate necorespunzătoare a materiilor prime şi/sau de o prelucrare neigienică. Pentru a putea fi utilizate în alimentele destinate consumului uman sau animal, principala caracteristică a aditivilor alimentari trebuie să fie inocuitatea acestora, adică absenţa potenţialului toxicogen.


Producătorii sunt obligaţi să precizeze în eticheta produsului aditivii utilizaţi. Pentru a se lucra mai uşor, aditivii au fost clasificaţi pe grupe, în funcţie de rolul lor tehnologic, şi fiecare aditiv a primit un cod într-o numerotare alfanumerică, realizată din litera E, urmată de un număr alcătuit din trei sau din patru cifre. Această clasificare a fost elaborată de Uniunea Europeană, în afară de această clasificare existând şi alte sisteme de numerotare.


Astfel, aditivii alimentari, în funcţie de rolul lor tehnologic, au fost clasificaţi astfel: coloranţi, conservanţi, antioxidanţi, acidifianţi şi substanţe tampon, agenţi de gelificare, stabilizatori, substanţe de îngroşare, emulsificatori, agenţi de afânare, potenţiatori de gust, îndulcitori artificiali, substanţe suport.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   alimentari,   aditivi

 



Mai multe titluri din categorie

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele care lucrează în tura de noapte au risc mai ridicat de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2 comparativ cu angajații din tura de zi, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea James Cook...

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19
Multivitaminele, probioticele, Omega-3, vitamina D scad riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2, mai ales în rândul femeilor, arată revista British Medical Journal Nutrition&Health (BMJ).

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
Psihiatria este o specialitate a medicinii de mare rafinament. Prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pătrundă în mintea tulburată a pacientului. Psihiatrii susţin că s-au elaborat protocoale de mare...

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
Produsele naturiste fac parte din viata multora dintre noi, mai ales in contextul un stil de viata agitat. Ele actioneaza cu blandete asupra organismului uman, deoarece sunt realizate cu ingrediente din natura, fara...

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
Să-ți păstrezi sănătatea poate fi o adevărată provocare în ziua de astăzi, când fiecare dintre noi are un program haotic, poate chiar un stil de viață dezorganizat și suntem expuși multor factori de...

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom...

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...
Serviciul de email marketing furnizat de