Nocivitatea nu a fost demonstrata in totalitate
Americanii si canadienii au facut teste aprofundate pentru a demonstra ca anumiti componenti ai teflonului sunt cancerigeni, insa nu au putut dovedi acest lucru cu siguranta.
Descoperirea teflonului in 1938 a fost o revolutie. Apoi, in 1954, cand inginerul francez Marc Gr...goire a creat prima tigaie din teflon, lucratorii din industria alimentara au fost multumiti ca, in sfarsit, munca lor a fost usurata. Atat bucatarii amatori, dar mai ales profesionistii au fost incantati de faptul ca a fost posibila prajirea fara folosirea de grasime, ca preparatele lor nu se mai lipeau si nu se mai afumau. Anii au trecut si a inceput sa apara multe studii legate de efectele nocive ale acestui material.
STUDII. Gabriela Berechet, expert gastrotehnica, ne spune ca teflonul nu este un material nociv decat atunci cand nu este manevrat cu grija. Acest lucru presupune curatarea vaselor fabricate din acest material cu bureti din materiale neabrazive si manipularea alimentelor gatite in teflon doar cu ustensile din lemn, plastic sau teflon. In acest fel se evita curatarea teflonului de pe vase. Acesta are in compozitie siliciu. Specialista noastra explica, citand un studiu realizat de o echipa de cercetatori canadieni, ca este posibil ca siliciul sa fie una dintre cauzele cancerului de san. Medicii canadieni au facut cercetari pe un esantion de femei care sufereau de aceasta maladie si au ajuns la concluzia ca incidenta de imbolnaviri este mult mai mare la femeile care au gatit in vase de teflon decat la cele care au folosit inox sau email. Un alt studiu realizat de o echipa de medici de la Spitalul John Hopkins din Statele Unite ale Americii a scos la iveala faptul ca acidul perfluorooctanoic, un compus care intra in compozitia teflonului, este cancerigen. "Este evident ca PFOA ajunge in mediul inconjurator si ca este omniprezent. Dar nu stim daca la aceste niveluri devine toxic pentru oameni", a declarat doctorul Lynn Goldman pentru Associated Press la momentul realizarii testului. De asemenea, s-a constatat ca, la o temperatura mai mare de 350ÃC, teflonul incepe sa se descompuna. Gazele emanate de acesta pot ucide pasarile care se afla in apropiere, iar la oameni pot aparea simptome asemanatoare gripei.
Pentru a evita orice contaminare cu una din substantele care intra in compozitia teflonului este de preferat ca acesta sa fie de calitate. Mai mult, producatorii sunt obligati sa livreze vasele cu instructiuni de folosire. Acestea trebuie sa includa informatii despre detergentul care trebuie folosit pentru curatare, modul de curatare, temperatura de folosire.
In principiu, vasele din teflon nu au termen de valabilitate atat timp cat sunt manevrate cu grija. De aceea este de preferat sa cumparati un produs bun, dar scump. Acesta poate fi folosit chiar mai mult de zece ani.
IN SUA S-AU PLATIT DESPAGUBIRI
|
In 2004, compania americana DuPont, singura care produce acidul perfluorooctanoic, a platit 300 de milioane de dolari locuitorilor din Ohio si West Viriginia pentru contaminarea cu PFOA a panzei freatice, iar in 2005 un comitet stiintific al EPA (Environment Protection Agency) a stabilit ca PFOA-ul folosit in producerea teflonului este un posibil agent cancerigen. In urma acestor descoperiri, firma producatoare s-a angajat ca pana la finele anului 2015 sa elimine din procedeul de fabricatie a teflonului componenta cancerigena, mai ales ca nu este folosita doar la producerea de vase, ci si la fabricarea unor articole de imbracaminte, vopsele sau ambalaje folosite pentru alimente.
|
Citește pe Antena3.ro