La 5 ani cântărea doar 15 kilograme. Avea mereu chipul de culoarea portocalei şi fiece treaptă urcată părea că scoate sufletul din el. Cătălin nu a simţit nicicum că ar avea copilărie. Atunci, la 5 ani, când băieţii încep să descopere cât de frumos este jocul cu mingea sau alergatul ori înotul, Cătălin explora o altă lumea: cea a spitalelor, a acelor înfipte în mână ori în burtă, a transfuziilor de sange care picurau o dată la 2 secunde viaţă în trupul său bolnav. Medicii de la Craiova, oraşul cel mai apropiat de locuinţa lor, i-au recomandat femeii să meargă cu el la Spitalul Fundeni din Bucureşti, cu suspiciunea de anemie majoră. Nimeni nu ar fi crezut că de fapt, boala copilul avea să fie mult mai gravă şi că urma să-l condamne de atunci la o lungă suferinţă. “Betatalasemie majoră”, acesta a fost diagnosticul pus de specialiştii de la Fundeni, în urma analizelor făcute. Altfel spus, o anemie severă, o afecţiune care împiedică organismul să reţină mineralele de care are nevoie. Din această cauză, trupul copilului este mereu slăbit, fără forţă, oboseşte repede şi nu ia în greutate.
Cătălin împlineşte în august 12 ani. Este în clasa a IV-a. Cântăreşte 29 de kilograme. De 7 ani de zile, lună de lună, nelipsit, copilul se află într-unul din saloanele Spitalului Fundeni, aşteptând să se termine transfuzia. “Stăm două zile în Bucureşti. Cătălin are nevoie de două unităţi de sânge, câte una în fiecare zi. Fiecare transfunzie durează cam 4 ore, timp în care băiatul meu trebuie să stea nemişcat”, povesteşte Simona Andrei, mama copilului şi vocea îi este înecată în lacrimi. Nici acum nu îi vine să creadă cum de au putut trece prin chinul transfuziilor pe care trebuia să i le facă ea copilului, acasă. În fiecare zi, Cătălin trebuia să stea întins pe pat, 12 ore, cu un ac înfipt în burtă, lângă care era ataşat un furtunaş din care picura sânge. În fiecare noapte, ritualul era acelaşi. Aşa s-a chinuit pe toată perioada grădiniţei şi a clasei I. Apoi, s-a întâmplat o minune. A apărut un medicament, o tabletă efervescentă, care ţine locul acestei transfunzii de 12 ore. “Dumnezeu a lucrat, ne-a ajutat enorm. Cătălin trebuie să ia pastila în fiecare zi. Una singură costă mai mult de un milion de lei. Noi am reuşit să fim incluşi într-un program prin care le obţinem gratuit”, povesteşte mama băiatului.
Aşa reuşesc medicii să-i ţină în frâu boala copilului. Din păcate însă, şi transfuziile de sânge, folosite timp îndelungat, pot face rău organismului uman. “Prin aceste transfunzii se adună foarte mult fier în organism. Şi nu e bine. Fiecare pacient rezistă în funcţie de cât de puternic îi este corpul. Cătălin face deja de 7 ani aceste transfuzii. Am aflat că şi eu şi soţul meu suntem purtătorii unei astfel de gene, un fel de modificare a cromozomilor. Hemoglobina nu rezistă 30 de zile, de aceea o data pe lună e nevoie de o transfuzie”, încearcă o explicaţie femeia. Părinţii nu au urmat niciodată vreun tratament. Banii nu le-ar mai ajunge pentru copil. Au aflat că singura şansă de a se face bine Cătălin este transplantul de celule stem. În 2009 au obţinut 230.000 de dolari de la Ministerul Sănătăţii pentru achitarea intervenţiei în Budapesta. “Nici până astăzi nu ştim de ce medicii de acolo nu au mai vrut să ne opereze copilul. Următoarea clinică pe lista noastră, acceptată de stat, a fost cea din Berlin. Numai că acolo există o diferenţă de bani: 150.000 de euro, pe care statul nu vrea să ne-o acoperă şi ne obligă să o plătim noi”, povesteşte mama.
Medicii străini i-au găsit băiatului un donator perfect compatibil. “Acum, sper să se poată transfera banii destinaţi clinicii din Budapesta către cea din Berlin”, zice mama. În tot acest timp, băiatul de 12 ani s-a închis în el. Cel mai bun prieten i-a devenit calculatorul. Este pasionat de matematică şi, chiar dacă a pierdut multe lecţii la şcoală din pricina bolii, “prinde foarte repede noile informaţii. Când am fost la Bucureşti pentru transfuzia lunară, profesoara de matematică a predat fracţiile. Mi-a spus de nenumărate ori cât de mult şi-ar fi dorit să fie şi el în clasă. Dar a înţeles algoritmul imediat, ca dovadă că la lucrare a luat nota 10”.
Părinţii lui Cătălin câştigă pe lună 1.500 de lei. Numai vitaminele, siropurile, alimentele speciale pentru băiat, drumurile la Bucureşti îi costă mai mult de 10 milioane de lei vechi. Pentru că nu poate să înghită pastilele, mama i le pisează şi i le amestecă cu miere. Cătălin este un copil care suferă mult. Adeseori nu o arată. Părinţii lui simt că acum au o singură misiune pe acest pământ: să-şi ajute copilul să se facă bine, să simtă că este iubit de Dumnezeu, că poate să aibă o viaţă normală. Nimic mai mult. Să le fim alături şi să-i ajutăm să strângă o suma mult prea mare pentru puterile lor: 150.000 de euro.
Ajutor
Pentru cei care vor să se alăture luptei lor, pe numele mamei, Andrei Simona Dina, la Bancpost SA, agenţia Corabia, s-a deschis contul în lei:
-RO72BPOS29103258012ROL01
-la BRD, agentia Corabia, tot pe numele mamei, un cont în euro:
- RO47BRDE290SV43086492900
Pentru mai multe detalii, familia Andrei poate fi contactată la numărul de telefon: 0752.079.587.