x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Toamna vine cu o ofertă bogată de fructe

Toamna vine cu o ofertă bogată de fructe

de Gina Matei    |    03 Noi 2009   •   00:00
Toamna vine cu o ofertă bogată de fructe
Sursa foto: /iStock Photo

O cură cu fructe este soluţia ideală pentru a scăpa de kilogramele în plus. Aceeaşi cură cu fructe ajută la întărirea sistemului imunitar. Iată câteva dintre motivele pentru care profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, recomandă consumul de gutui, prune, nuci şi mere.



5349-105749-stockx4.jpg
STOCKEXPERT

GUTUI.
Aroma deosebită face din gutuie fructul toamnei. Conţinutul recomandă gutuia pentru întărirea sistemului imunitar înainte de sezonul rece. De asemenea, gutuile sunt recunoscute pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, astringente, analgezice, emoliente, digestive, diuretice, expectorante şi tonice. Specialistul nostru recomandă cura cu gutui pentru stimularea poftei de mâncare şi pentru prevenirea anemiei.

100 g de gutui furnizează numai 63 de calorii. Tocmai de aceea, aceste fructe pot fi consumate cu încredere în curele de slăbire. Gutuile stimulează arderea grăsimilor datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare.

5349-105750-stockx2.jpg
STOCKEXPERT

PRUNE. Sunt printre puţinele surse vegetale de fier, respectiv 2 mg/100 g. Datorită conţinutului de fier, prunele previn anemia. Prin consumul a 100 g de prune brumării vei furniza organismului 50 de calorii, 12 g de glucide, 2 g fibre alimentare, 25 mg calciu, 10 mg magneziu, 330 mg potasiu. Prin conţinutul de potasiu, prunele previn oscilaţiile tensiunii arteriale. Sunt recomandate în special hipertensivilor. Consumate crude în cure de 2-3 săptămâni, prunele reprezintă o sursă naturală de vitamine şi minerale, contribuind la eliminarea toxinelor şi la creşterea rezistenţei organismului.

Fructele proaspete se folosesc şi în cosmetică pentru tenurile cu pori deschişi. Ele se zdrobesc şi se aplică pe faţă.

5349-105751-stockx1.jpg
STOCKEXPERT

NUCI. Nucile crude sunt o sursă bună de săruri minerale, precum potasiu, fosfor, calciu, zinc, seleniu şi de vitaminele: B, C şi E. Nucile verzi conţin aproximativ 57% grăsime, iar nucile uscate au 70% grăsimi. Şi în privinţa conţinutului caloric, lucrurile stau diferit. Astfel, 100 g nuci verzi conţin 580 de calorii, iar aceeaşi cantitate de nuci uscate, 690 de calorii. Deşi sunt bogate în grăsimi, nucile pot contribui la scăderea nivelului colesterolului în sânge. Specialistul nostru atrage atenţia că nucile trebuie să fie consumate în cantităţi moderate şi fără sare. Vitamina E din nuci previne ateroscleroza, împiedicând depunerea colesterolului pe vasele sangvine. Nucile previn bolile cardiovasculare, îmbătrânirea precoce, degradarea fizică şi intelectuală, diabetul, cancerul. De asemenea, nucile întăresc sistemul imunitar.

5349-105752-stockx3.jpg
STOCKEXPERT

MERE. Bogate în fibre, merele asigură o bună digestie, luptă împotriva creşterii nivelului colesterolului, previn îngroşarea arterelor şi atacul cerebral şi infarctul.

Consumul de mere are rol pozitiv şi în prevenirea cancerului, dar şi a constipaţiei, favorizând eliminarea substanţelor toxice din organism. Consumând mere, veţi ţine medicul la distanţă.

Asta pentru că mărul are acţiune tonică, diuretică, depurativă, antiseptică, laxativă. În uz extern, pectina, cea mai importantă substanţă activă din măr, redă elasticitatea ţesăturilor, fiind folosită pentru vindecarea cicatricelor inestetice.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă