x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Tofu cu valoare biologica buna

Tofu cu valoare biologica buna

de Cristina Andreea Calin    |    30 Ian 2007   •   00:00
Tofu cu valoare biologica buna

Produsul analizat este recomandat vegetarienilor si se inscrie in cate-goria produselor traditionale asiatice. De asemenea, este indicat si pentru cei care sufera de anumite afectiuni.

CE BEM, CE MANCAM - Din Asia, pentru vegetarieni
Produsul analizat este recomandat vegetarienilor si se inscrie in categoria produselor traditionale asiatice. De asemenea, este indicat si pentru cei care sufera de anumite afectiuni.

Tofu este un produs traditional asiatic. Din eticheta produsului "Tofu - branza de soia cu ardei" rezulta ca acesta este obtinut din extract de soia (apa, boabe de soia), clorura de calciu (agent de coagulare), ardei, saramura (apa, sare). Eticheta nutritionala ne arata ca pentru 100 de grame valoarea energetica este de 111,42 kcal, iar continutul in proteine este 11,93 grame, glucide 5,04 grame, lipide 4,50 grame.

ANALIZA. "Tofu - branza de soia cu ardei" este un produs vegetal, compatibil cu dietele vegetariene. Densitatea energetica a produsului este mica, continutul in proteine este ridicat, conferindu-i o valoare biologica buna. Nu sunt specificate glucidele, astfel ca nu putem sti daca printre acestea se gasesc si zaharuri flatulente (stahioza, melidioza, rafinoza), precizeaza Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

CONCLUZII. Produsul analizat este recomandat vegetarienilor, dar si persoanelor care doresc sa-si diversifice dieta, fiind necesara testarea tolerantei individuale inainte de consum. "Tofu - branza de soia cu ardei" este o sursa de proteine vegetale de buna calitate, fiind indicate si in alimentatia suferinzilor de hiperuricemie (guta), diabeticilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, ne informeaza profesorul doctor Mencinicopschi. Ca observatie, inscriptia "garantam ca soia nu a fost modificata genetic" nu era necesara din punct de vedere al legii. Aceasta prevede ca numai in cazul in care produsul este obtinut din soia modificata genetic sa se faca specificatia. Pe de alta parte, nu este clar daca soia in general nu a fost modificata genetic sau daca soia folosita in produs nu a fost modificata genetic, spune specialistul.

PRECIZARI
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la unul din numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numarul 1-3, corp D, etaj 8) eticheta acestuia, pentru a fi "analizata" de specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum soia