Adaosul de carotenoide antioxidante în alimentele care conţin ulei,
extrase de la resturile de tomate, îmbunătăţeşte stabilitatea termală a
măslinelor şi a florii soarelui, conform unui nou studiu. Interesul
pentru plantele provenite de la aditivii alimentari ca înlocuitori
pentru antioxidanţii sintetici ca butilhidroxianisol (E 320 BHA) şi
butilhidroxitoluen (BHT) este în continuă creştere deoarece încetineşte
deteriorarea oxidativă a alimentelor. Potrivit unui studiu efectuat în
2003, piaţa antioxidanţilor sintetici este în plin declin, în timp ce
cei naturali, ca extractele de plantă (în mod deosebit zormarin),
tocopherolul (vitamina A), acidul ascorbic (vitamina C) este în plin
proces de dezvoltare, datorită aprobării prea facile a consumatorilor
şi a cerinţelor legale de acces pe piaţă. Tomatele furnizează o bogată
sursă de nutrienţi, printre care beta-carotenul, vitamina ac şi E şi
licopenul, un antioxidant care dă fructelor culoarea roşie
caracteristică.