x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ton cu aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    06 Feb 2008   •   00:00
Ton cu aditivi

CE BEM, CE MÅNCÅM ● E 171 trebuie evitat
Uleiul vegetal îi imprimă conservei o valoare energetică destul de mare, de aceea trebuie evitat de supraponderali şi de obezi.



CE BEM, CE MÅNCÅM ● E 171 trebuie evitat
Uleiul vegetal îi imprimă conservei o valoare energetică destul de mare, de aceea trebuie evitat de supraponderali şi de obezi.


Tonul cu maioneză Marco Polo are în compoziţie "ton 50%, apă 34,95%, ulei de floarea-soarelui 4,8%, oţet 3,65%, zahăr 3,05%, amidon de porumb 1,80%, sare 0,84%, praf de ou 0,43%, dioxid de titan (E 171) 0,38%, gumă de xanthan 0,10% (E 415)‘‘. Tot de pe etichetă aflăm că este un produs sterilizat.


ANALIZÅ. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat – ton în conservă cu sos de maioneză, inclusiv doi aditivi alimentari: colorantul E 171 şi agentul de îngroşare, guma de xanthan. Specialistul nostru ne spune că atunci când este pescuit din zone curate, nepoluate cu mercur, tonul are o proteină de calitate superioară şi, de asemenea, este o sursă bună de acizi graşi esenţiali cu lanţ lung omega 3, absolut necesari unei bune stări de sănătate. Aditivii alimentari folosiţi scad valoarea biologică a produsului analizat. Dioxidul de titan este utilizat ca şi colorant alb, însă nu trebuie consumat frecvent, iar xanthanul poate interfera cu absorbţia grăsimilor, vitaminelor liposolubile şi a unor minerale.

Produsul conţine glucide în cantităţi de aproximativ 4% (zahăr şi amidon), sare şi praf de ou, care pot produce alergii persoanelor sensibile. Densitatea energetică a produsului este mărită. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, acest lucru se deduce şi din faptul că în compoziţie intră şi grăsimile vegetale.


CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase active, în contextul unei diete echilibrate şi diversificate. Diabeticii vor ţine cont de aportul de glucide, iar alergicii la ou vor testa produsul înainte de a-l consuma. Persoanele suferinde de malabsorbţie minerală şi vitaminică îl vor consuma cu precauţie. Produsul analizat trebuie evitat de copii şi de femeile însărcinate şi care alăptează, ne spune specialistul nostru.



×
Subiecte în articol: bun de consum