x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Top 10 cele mai sănătoase alimente

Top 10 cele mai sănătoase alimente

de Magda Bucur    |    09 Ian 2016   •   16:57
Top 10 cele mai sănătoase alimente
Sursa foto: Jupiterimages/Getty Images/Pixland

Jurnaliștii de la The Medical News Today au alcătuit o listă a alimentelor care sunt și gustoase și te ajută să îți păstrezi sănătatea. Iată care sunte acestea.

Merele. Sunt o excelentă sursă de antioxidanți, care luptă cu radicalii liberi, răspunzători de îmbătrânire și de apariția mai multor boli. Multe studii spun despre măr că este „fructul miraculous” care prelungește viața. Cercetătorii de la Universitatea din Florida au descoperit că femeile care au început să mănânce mere în fiecare zi au înregistrat o scădere cu 23 de procente a colesterolului rău din sânge și o creștere cu 4% a celui bun, după numai 6 luni.

Migdalele. Sunt bogate în nutrienți, printre care magneziu, vitamin E, calciu, fibre și riboflavin. Ajută la menținerea unui nivel ridicat de colesterol bun în sânge, datorită acizilor grași nesaturați pe care îi conțin.

Broccoli. Este bogat în fibre, calciu, potasiu și fitonutrienți, care reduc riscul apariției bolilor d e i n i m ă , a diabetului sau a unor tipuri de cancer. Conține, de asemenea, vitamina C și beta-caroten, care e un antioxidant. 100 de grame de broccoli pot aduce 150% din doza zilnică recomandată de vitamina C, eficientă în cazul răcelilor. Atenție, însă! Dacă este prea mult gătit, multe din aceste beneficii dispar.

Afinele. Sunt bogate în fibre, antioxidanți și fitonutrienți. Unele studii au legat consumul de afine de scăderea riscului de obezitate.

Pește gras. Somon, păstrăv, hering, sardine sau macrou, aceste tipuri de pește au mult ulei în țesuturi, fiind astfel bogate în Omega 3, despre care studiile arată că ajută inima și sistemul nervos. De asemenea, uleiul de pește este recomandat în bolile inflamatorii, precum artrita.

Verdețurile. Varza, spanacul, salata și toate frunzele verzi sunt benefice pentru sănătate. Spanacul, de exemplu, este foarte bogat în antioxidanți, mai ales când este crud, preparat la aburi, sau fiert foarte puțin. Este o sursă de vitaminele A, B6, C, E și K, dar și de seleniu, zinc, fosfor, cupru, acid folic, potasiu, calciu, magneziu și fier.

Cartofii dulci. Chiar dacă la noi nu sunt încă foarte populari, cartofii dulci sunt bogați în fibre, beta-caroten, carbohidrați complecși, vitamina C și vitamina B.

Germenii de grâu. Conțin mulți nutrienți vitali, precum vitamina E, acid folic, zinc, magneziu , fosfor și acizi grași esențiali. De asemenea, sunt o sursă importantă de fibre.

Avocado. Multă lume se ferește de acest fruct din cauza conținutului ridicat de grăsimi, în mod greșit. Este adevărat că aproximativ 75% din caloriile din avocado vin din grăsimi, însă este vorba despre grăsimi monosaturate (grăsimi bune). Sunt bogate în vitamina B, K și E și au un conținut mare de fibre solubile și insolubile. Studiile au arătat că un consum regulat de avocado reduce nivelul de colesterol din sânge. Alte studii, aflate încă la început, leagă nutrienții din avocado de oprierea evoluției cancerului oral.

Fulgii de ovăz. Există studii care spun că dacă mănânci un bol cu fulgi de ovăz în fiecare zi, scade nivelul colesterolului din sânge, mai ales dacă era foarte ridicat. Sunt bogați în carbohidrați complecși, fibre solubile, care încetinesc digestia și mențin nivelul glucozei din sânge. De asemenea, sunt foarte bogați în vitamina B, acizi grași omega 3 și potasiu.
 

×