x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Top 5 alimente care te îngrașă doar pentru că le mănânci greșit

Top 5 alimente care te îngrașă doar pentru că le mănânci greșit

16 Iul 2017   •   22:59
Top 5 alimente care te îngrașă doar pentru că le mănânci greșit
Sursa foto: nd3000/Getty Images/iStockphoto

Am spus-o de mai multe ori: Dumnezeu ne-a lăsat tot ce ne trebuie pentru a fi sănătoși și cât mai performanți. Problema a apărut când omul s-a apucat să îmbunătățească ce a dat Dumnezeu. I-a ieșit dar doar până la un moment dat, după care lucrurile au luat-o razna.

 

Obezitatea și bolile cardio-vasculare sunt probleme ale omului modern, sunt cauzate de stilul prost de alimentație și sedentarism și, din păcate, sunt foarte răspândite. Așadar, despre prea puține alimente pot spune că sunt nesănătoase sau că îngrașă ci doar că sunt mâncate în mod greșit. Iată 5 exemple extraordinar de răspândite:

1. Cartofii

I-am pus primii pentru că sunt foarte răspândiți în mai toate bucătăriile și în egală măsură mâncați cât se poate de prost. Cea mai mare greșeală este asocierea lor cu proteine, în special carne, dar nici cu brânză nu trebuie mâncați sau cu alte surse de amidon, gen făinoase, pâine etc. Apoi, atât de popularii cartofi prăjiți. Era fast food i-a transformat în adevărate vedete. Prin prăjire, însă, îi încărcați cu grăsimi nesănătoase iar 100 de grame ajung să aibă în jur de 400 de kcal, în loc de 80 cât au gătiți corect.

Iar gătiți corect înseamnă fierți sau copți în coajă apoi lăsați să se răcească. Prin acest tratament termic, amidonul se transformă în amidon rezistent care se comportă ca o fibră alimentară. Adică, pe lângă că nu îngrașă, reglează procesele digestive.

2. Brâzeturi și lactate

Sunt sursă importantă de calciu și nu ar trebui să lipsească din dietă. Problema e cu asociațiile proaste cu alte alimente, în principal cu alte proteine și făinoase, cu excesul, care poate avea efectul contrar, adică acela de a spăla calciul din organism, dar și cu produsele moderne gen brânză topită, iaurturi cu diverse arome etc care sunt pline de conservanți, coloranți, zahăr sau sare.

Problema cu lapte e că are cazeină, pe care intestinul uman nu are capacitatea de a o digera corect. Așadar, e bine să fie consumat dar cu măsură. 

3. Fructele

Surse magnifice de vitamine și minerale, dacă sunt mâncate când și cum trebuie. Fiindcă nu trebuie uitat că au o cantitate mare de fructoză, care e tot zahăr. Sunt, în general, destul de greu de digerat. Din acest motiv, trebuie mâncate în prima parte a zilei și nu în combinație cu alte alimente, pentru că și acestea vor deveni greu de digerat. Deci trebuie mâncate ca masă separată, mic dejun sau gustare, la distanță de 2 ore de oricare alta.

 

Citeste mai mult pe andreeasava.ro

×
Subiecte în articol: cură de slăbire