Există alimente care sunt "murdare", care necesită atenţie mare la preparare şi mai ales la manevrare.
Specialiştii în igiena alimentaţiei de la Universitatea din Michigan atrag atenţia asupra cărnii tocate (de pui, de curcan, de vacă, de porc sau amestec). Chiar tocată în faţa noastră, maşina nu se igienizează după fiecare tocare, rămânând la temperatura camerei până la următoarea tocare. Bacteriile, unele chiar patogene, se multiplică la temperatura camerei, iar carnea mărunţită devine un mijloc de transport excelent pentru acestea. Păstrată la rece şi gătită cât mai repede după achiziţionare, la temperaturi de minimum 70°C în centrul termic al alimentului (echivalentul a 160°C în baia de ulei sau 100°C în apa de fierbere), preparatul culinar pe bază de carne tocată poate fi sigur. Rata toxiinfecţiilor alimentare de la burgerii gătiţi acasă este de cca 21% faţă de numai 5% în restaurante.
DIN APA MĂRII
Pe locul doi în acelaşi top stau scoicile, midiile, stridiile şi crustaceele. Atunci când cochiliile sunt deschise există un risc ridicat de toxiinfecţie alimentară. Dacă crevetele, racii, langustinele şi langustele nu sunt roşii având şi trunchiul curbat este un indiciu că nu au fost blanşaţi (opăriţi) vii, fiind posibilă o severă intoxicaţie alimentară sau o toxiinfecţie alimentară. Femeilor însărcinate le este interzisă consumarea de stridii, iar celorlalţi consumatori fiindu-le recomandată consumarea acestora în perioada septembrie-aprilie.
Oul este pe locul trei în acest top. Posibilitatea contaminării cu Salmonella este mare, mai ales că această bacterie poate exista şi în interiorul oului, nu numai pe coajă. Coaja oului are o structură poroasă care permite intrarea bacteriilor în interior. Sfatul specialiştilor este să se cumpere ouă numai de la ferme autorizate sau producători autorizaţi, să nu achiziţioneze ouă cu coaja mudară şi nici fisurată şi mai ales să spele ouăle înainte de utilizare cu apă caldă şi detergent. Oul de raţă este şi mai expus contaminării cu Salmonella, din cauză că acesta staţionează mai mult timp în conductul avian.
MĂINI MURDARE
Pe locul patru stă pepenele. Specialiştii au observat că 90% din participanţii la un studiu nu au şters coaja pepenelui înainte de tăiere, antrenând astfel murdăria în interior. Aceştia recomandă spălarea pepenelui la exterior cu o săpunadă lejeră. Pe ultimul loc în topul alimentelor murdare se situează toate acelea care sunt atinse cu mâinile nespălate sau care au leziuni cutanate.
Stafilococii şi streptococii ajunşi de pe mâinile murdare sau cu răni dau de un mediu favorabil de multiplicare pe alimente. Chiar păstrate la frigider, pe alimentele atinse de mâini murdare sau cu răni se pot multiplica Listeria monocytogenes şi Yersinia enterocolitica, bacterii responsabile de deces neonatal. Un studiu similar s-a făcut şi pentru cele mai dezgustătoare "ingrediente" din farfurie.
Citește pe Antena3.ro