După o noapte în care ai depășit numărul permis de pahare de băutură, corpul se resimte și se instalează mahmureala. Simptomele sunt arhicunoscute: dureri de cap, sensibilitate la lumină, crampe abdominale și, uneori, chiar senzație de greață. Principalul motiv este că, în timpul consumului de alcool, corpul s-a deshidratat, iar ficatul este extrem de solicitat, încercând să descompună alcoolul ajuns în sânge și să îl elimine.
Există multe remedii la care apelează oamenii, dimineața, după o noapte de beție, însă medicii avertizează că unele dintre ele, chiar dacă sunt foarte populare, nu ajută deloc organismul, ci, dimpotrivă, înrăutățesc situația. Printre ele - cafeaua, aspirina sau mâncarea grasă. Iată de ce e greșit să apelezi la aceste remedii, împotriva mahmurelii:
- Cafeaua amplifică deshidratarea. Chiar dacă ai impresia că o cafea te va ajuta să îți revii rapid și te va pune pe picioare, de fapt, toate băuturile care conțin cofeină ajută la menținerea deshidratării și amplifică senzația de rău de după o noapte cu prea mult alcool. În plus, cafeaua nu te va trezi, pentru că substanțele pe care le conține nu interacționează cu aceiași receptori din corp, ca și alcoolul, așa că nu îi va putea înlătura efectele. Iar ca bonus, s-ar putea ca durerea de cap să se accentueze, pentru că vasele de sânge se contractă din cauza cofeinei.
- Aspirina subțiază sângele. Vrei să treacă durerea de cap, dar aspirina nu este cel mai bun remediu. La fel ca și alcoolul, aspirina este un anti-coagulant al sângelui, iar combinate, cele două pot avea efecte periculoase. Așadar, în loc să trateze durerea de cap, aspirina ar putea să îți afecteze mai mult stomacul și ficatul, așa că este mai bine s-o eviți, când ești mahmur.
- Mâncărurile grase ar trebui mâncate înainte, nu după băut. Unul dintre miturile cele mai populare privind remediile pentru mahmureală este faptul că organismul are nevoie de grăsime, pentru a putea elimina alcoolul din sânge, astfel că este bine să mâncăm gras după mai multe pahare. Informația este doar parțial adevărată. Dacă mănânci alimente grase înainte de a bea alcool, atunci stomacul este mai protejat și te vei îmbăta mai greu. Este motivul pentru care, în unele zone din România, înainte de paharul cu palincă, să mănâncă puțină slănină. De asemenea, în zona mediteraneeană se spune că înainte de a bea alcool tare, trebuie luată o gură de ulei de măsline.
Care sunt mâncărurile care te ajută să îți revii
Primul lucru pe care trebuie să îl facei este să te hidratezi. Apa s-ar putea să nu fie suficientă. Ai nevoie de minerale și electroliți. Dacă ai la îndemână un suc pentru sportivi sau apă de cocos, este perfect. Dacă nu, îți poți face chiar tu un astfel de amestec: într-o sticlă de jumătate de litru de apă, pune o lingură de sare și una de zahăr.
Bananele, pentru potasiu, pâinea de ovăz și cerealele integrale, pentru că eliberează treptat energia în organism, precum și ouăle, pentru proteine, sunte cele mai indicate alimente de consumat la micul dejun, după o noapte cu prea mult alcool.
Medicii mai recomandă pâinea prăjită, unsă cu unt și miere, pentru că ridică nivelul de energie prin aportul de carbohidrați simpli și glucoză. În plus, roșiile sunt un bun remediu pentru mahmureală, datorită conținutului lor crescut de licopen, un antioxidant puternic.
Fructele, datorită conținutului crescut de zahăr -fructoza, sunt de asemenea recomandate pentru a scăpa de mahmureală. Atenție, însă, citricele ar putea irita stomacul și așa suprasolicita, din cauza acidității crescute. Este bine ca sucul de lămâie sau portocală, deși bogate în vitamina C, să le consumi după ce te mai pui pe picioare.