x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet TRX, antrenament de soldat

TRX, antrenament de soldat

de Oana Portase    |    06 Noi 2015   •   16:05
TRX, antrenament de soldat

Pușcașii marini reprezintă elita forțelor terestre americane și special pentru ei a fost conceput antrenamentul TRX Suspension Training. TRX vine de la Total Resistance Exercise, iar antrenamentul se desfășoară doar cu ajutorul a două benzi și greutatea propriului corp. Pare ușor, dar nu e deloc.

Cristi Negrusa este antrenor de fitness cu multiple specializări din 2004, are patru certificări TRX și este fondatorul Pilates&Personal Training Studio Bistrița. Ne-a ajutat să înțelegem mai bine lumea TRX. „Antrenamentele diferă, mai exact, TRX Suspension Training impune un stil de antrenament în care lucrezi cu greutatea proprie și nu numai, iar TRX Rip Training angrenează mișcări de torsiune ale corpului și lucrează asimetric. Cât despre antrenamente, acestea se pot desfășura oriunde, atât în sală, cât și în natură sau acasă”, explică antrenorul.

Cât de „adevărate” sunt antrenamentele
De câțiva ani, antrenorii au preluat celebrul antrenament de la pușcașii marini și l-au adus în sălile de fitness. „Dificultatea antrenamentelor, folosind accesoriile, se ajustează în funcție de participant și acesta stabilește cât de greu se va antrena, depinzând de condiția sa fizică. Antrenamentul e cât se poate de adevărat doar că diferența dintre cel folosit în săli și cel folosit de sol-dați e că soldatul e mult mai rezistent”, spune Cristian Negrusa.

La ce ajută
Antrenorul Negrusa spune că, în principiu, nu există interdicții pentru TRX. Accesoriile pentru TRX au fost create pentru oricine, indiferent de vârstă, dar trebuie consultat un medic înainte de începerea antrenamentelor. „TRX ajută la îmbunătățirea condiției fizice, forță, rezistență, mobilitate, echilibru, suplețe și bineînțeles că facem și mușchi, și putem și slăbi, în funcție de antrenament și în funcție de ce facem în afara sălii, în via-ța noastră privată”.

TRX 4 MEN și TRX 4 ALL
Negrusa a creat împreună cu soția lui două programe TRX pentru clienții lor. „Aceste programe le-am creat împreună cu soția mea; și ea are trei certificări TRX, în scopul de a le oferi clienților noștri clase diferite în care se desfășoară activitățile de tip TRX. Am creat un program exclusiv pentru bărbați, TRX 4 Men, în care se lucrează exerciții de forță gen army, și un program destinat tuturor indiferent de vârstă sau condiție fizică, TRX 4 All, în care soția mea combină exerciții de mobilitate, forță, rezistență și suplețe în TRX Suspension Training”, explică Negrusa.

Spre deosebire de TRX Suspension Training, pen-tru antrenamentul Rip se folosește o bară ca pâr-ghie și un ca-blu de re-zistență pen-tru a oferi o rotație com-binată unică, control, pu-tere, forță.

TRX are foarte multe beneficii, dar totul depinde de modul de folosire a acestor accesorii și de antrenorul care predă aceste clase sau sesiuni de antrenament în privat.
Cristi Negrusa
 

×