Secretul inimii sănătoase? Înlocuirea grăsimilor saturate din alimentaţie, aşa cum sunt cele din unt sau carne grasă, cu cele nesaturate, provenite din uleiuri vegetale.
Finlandezii au reuşit în acest mod să reducă cu până la 80% incidenţa deceselor cauzate de bolile cardiovasculare.
În 1956, Finlanda a demarat un program naţional de prevenire şi control în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă, corelată cu bolie cardiovasculare. Finlandezii au fost încurajaţi să înlocuiască produsele bogate în grăsimi saturate (aşa cum sunt untul, brânzeturile grase, carnea sau produsele prăjite în grăsimi animale) cu alimente bogate în grăsimi nesaturate (aşa cum uleiurile de floarea-soarelui, de soia, de rapiţă, măsline şi produsele obţinute din acestea).
EVALUARE
Programul-pilot a fost implementat iniţial în regiunea Karelia de Nord, iar un deceniu mai târziu a fost extins la nivel naţional. În anul 2005 a fost realizată evaluarea finală a programului finlandez şi s-a constatat că mortalitatea din cauze cardiovasculare a scăzut cu 80% în Finlanda (în intervalul 1978-2005) şi cu 85% în Karelia de Nord (în intervalul 1972-2005).
În ce priveşte obiceiurile alimentare din această perioadă, specialiştii au calculat că din 1965 şi până în 2005, consumul anual de unt a scăzut de la aproximativ 18 kg/cap de locuitor la 2,5 kg/cap de locuitor. De partea cealaltă, consumul de ulei vegetal a crescut cu 45% în perioada desfăşurării programului de sănătate. Chiar şi cel mai mare producător de biscuiţi din Finlanda s-a conformat recomandărilor experţilor în sănătate, îndepărtând din produsele sale 80.000 kg de grăsimi saturate folosite la producerea acestor biscuiţi.
SATURATE VS. NESATURATE
Grăsimile sunt importante pentru sănătatea organismului, fiindcă ajută la o mai bună asimilare a vitaminelor şi antioxidanţilor de către organism. Grăsimile trebuie să acopere 30% din necesarul energetic zilnic, dar cele saturate (de origine animală) nu trebuie să depăşească 10% din această cantitate.
Restul de energie trebuie furnizată din grăsimile nesaturate, care provin din uleiuri vegetale, peşte. Respectând această proporţie, pot fi prevenite infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Citește pe Antena3.ro