Introducerea amidonului în compoziţia produselor de brutărie nu modifică proprietăţile senzitive ale acestora, conform unui studiu efectuat de cercetătorii din Spania
Introducerea amidonului în compoziţia produselor de brutărie nu modifică proprietăţile senzitive ale acestora, conform unui studiu efectuat de cercetătorii din Spania. Rezultatele sunt foarte importante pentru producători, în special pentru cei din domeniul panificaţiei, care aveau rezerve în a utiliza amidonul ca ingredient. Oamenii de ştiinţă accentuează totuşi faptul că, deşi amidonul nu are efecte nocive asupra produselor, totuşi aduce căteva modificări în compoziţia lor. Umiditatea şi gustul de dulce se pot schimba, iar alimentele pot deveni nisipoase. Totuşi, aceste caracteristici nu devin nocive pentru consumatori.
Cercetătorii apreciază calitatea amidonului în produsele de panificaţie, deoarece are efecte psihologice pozitive, iar produsele sunt mai bune calitativ, ceea ce nu este realizabil cu fibrele insolubile tradiţionale.
Amidonul poate fi împărţit în trei categorii: foarte digestibil (RDS, proces care durează aproximativ 20 minute), care se digeră mai încet (SDS, între 20 şi 120 minute), şi cel care rezistă pe o perioadă mai mare de timp (RS). Al doilea tip nu este digerabil, dar este fermentat în intestinul larg şi are propietăţi probiotice. Cel de tip RS poate fi găsit în stare naturală în cartofii reci preparaţi, în pastele făinoase şi în orez, dar şi în fasolea coaptă şi în linte.