PREVENŢIE ● Dietele echilibrate combat bolile de inimă
Grăsimile bune din peşte sau acizii graşi esenţiali omega 3, cum le
spun specialiştii, protejează sănătatea ochilor: stimulează acuitatea
vizuală, reduc riscul de degenerescenţă maculară. În acelaşi timp,
grăsimile din peşte previn alergiile.
PREVENŢIE ● Dietele echilibrate combat bolile de inimă
Grăsimile bune din peşte sau acizii graşi esenţiali omega 3, cum le spun specialiştii, protejează sănătatea ochilor: stimulează acuitatea vizuală, reduc riscul de degenerescenţă maculară. În acelaşi timp, grăsimile din peşte previn alergiile.
Vreţi să aveţi ochi sănătoşi? Mîncaţi frecvent peşte gras oceanic: macrou, cod, hering, somon, ton, sardine. Este sfatul cercetătorilor de la Universitatea Melbourne (Australia), care au demonstrat că acizii graşi omega 3 previn degenerescenţa maculară. Această boală se manifestă prin pierderea vederii centrale din cauza leziunilor apărute în zona de mijloc a retinei. Persoanele afectate de această boală îşi păstrează vederea periferică, dar o pierd pe cea centrală, necesară desfăşurării unor activităţi precum cititul, şofatul şi recunoaşterea persoanelor.
Acizii graşi omega 3 sînt un constituent major al retinei, de aceea suplimentarea lor în dietă previne apariţia leziunilor pe retină şi pierderea vederii, afirmă cercetătorii australieni. Aceştia au analizat nouă studii la care au participat peste 90.000 de persoane. Concluzia: persoanele care mănîncă mai mult de două porţii de peşte pe săptămînă prezintă risc scăzut de a suferi de degenerescenţă maculară.
DERMATITĂ. De asemenea, suplimentarea dietei cu acizi graşi omega 3 ameliorează simptomele dermatitei atopice (o formă de alergie). Dr Margitta Worm şi echipa sa de la Universitatea Berlin (Germania) au studiat efectul acizilor graşi omega 3 asupra persoanelor cu dermatită atopică.
Această boală apare pe fondul unei imunităţi scăzute. Refacerea imunităţii poate fi realizată cu ajutorul acizilor graşi esenţiali. Timp de opt săptămîni, subiecţii participanţi la studiu au primit fie 5,4 g acizi graşi omega 3, fie o substanţă placebo.
Rezultatele au arătat o îmbunătăţire considerabilă a stării de sănătate la cei care au mîncat peşte şi au luat suplimente cu acizi graşi omega 3. “Nu am putut determina mecanismul exact de acţiune al acizilor omega 3. Am văzut totuşi că suplimentarea dietei cu omega 3 contribuie la stoparea semnificativă a dermatitei atopice”, afirmă dr Margitta Worm.
georgeta.licsandru@jurnalul.ro
Somon, ton
În urmă cu cîteva decenii, nutriţioniştii recomandau cu precădere peştele de apă dulce, cu carne slabă, şi mai puţin peştele gras, oceanic (macrou, cod, somon, ton). Totuşi, studiile în domeniul alimentaţiei au demonstrat că peştele gras oceanic face minuni pentru sănătatea noastră. Somonul, tonul, heringul, macroul, sardinele conţin grăsimi unice – acizii graşi esenţiali omega 3. Aceştia previn bolile cardiovasculare, obezitatea, poliartrita reumatoidă, îmbătrînirea precoce, bolile neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson). De asemenea, acizii graşi omega 3 intră în componenţa membranelor celulare cerebrale. De aceea, a mînca peşte gras oceanic este o metodă de prevenire a depresiilor.Citește pe Antena3.ro