x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vanilie din laborator

Vanilie din laborator

de Cristina Andreea Calin    |    24 Noi 2007   •   00:00
Vanilie din laborator

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Biscuiţii de post cu cremă de vanilie Arslan au in compoziţie: făină de grău, zahăr, grăsime vegetală, sirop de zahăr invertit, apă, agenţi de afănare (bicarbonat de amoniu E 503, bicarbonat de sodiu E 500, pirofosfat de sodiu E 339), sare iodată, emulgator: lecitină de soia E 322, conservant (metabisulfit de sodiu E 223), cremă (25%): zahăr, grăsime vegetală, făină de grău, amidon de porumb, emulgator: lecitină de soia E 322, aromă de nucă de cocos şi vanilină (aromatizant sintetic).


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Biscuiţii de post cu cremă de vanilie Arslan au in compoziţie: făină de grău, zahăr, grăsime vegetală, sirop de zahăr invertit, apă, agenţi de afănare (bicarbonat de amoniu E 503, bicarbonat de sodiu E 500, pirofosfat de sodiu E 339), sare iodată, emulgator: lecitină de soia E 322, conservant (metabisulfit de sodiu E 223), cremă (25%): zahăr, grăsime vegetală, făină de grău, amidon de porumb, emulgator: lecitină de soia E 322, aromă de nucă de cocos şi vanilină (aromatizant sintetic).


ANALIZÃ.... Biscuiţii fac parte din categoria celor de post, avănd insă un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de zaharuri cu asimilare lentă şi rapidă ce agresează pancreasul endocrin şi exocrin şi grăsimi vegetale a căror natură nu este dezvăluită. Acestea imprimă produsului o incărcătură glicemică ridicată şi o densitate calorică foarte mare, ne explică profesorul Mencinicopschi. Aditivii alimentari utilizaţi inrăutăţesc calitatea nutriţională a biscuiţilor, in special E 223 şi E 339, care aduc un aport suplimentar de fosfor. Produsul conţine gluten, sare ascunsă, zahăr ascuns şi substanţă cu potenţial alergen - E 223. Expresia "ascuns" se referă la faptul că zahărul nu este adăugat de consumator, el neconştientizănd de cele mai multe că produsul conţine spre exemplu zahăr, sare, grăsimi care in exces sunt nesănătoase (Regulamentul CE 1924/2006). De asemenea, prin denumirea produsului "biscuiţi cu cremă de vanilie" se induce in eroare consumatorul, deoarece in realitate produsul este aromatizat cu vanilină, produs de sinteză, şi nu cu vanilie naturală. Denumirea corectă ar fi fost "biscuiţi cu cremă de vanilină".


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, hepaticilor şi renalilor, celor cu dislipidemie, hipertrigliceridemie, persoanelor cu afecţiuni dermatologice. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Suferinzilor de celiachie le este interzis. Persoanele sensibile la compuşi ai sulfului (E 223) şi alte componente ale produsului il vor testa in prealabil.

×
Subiecte în articol: bun de consum