x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Verdeţuri de primăvară

Verdeţuri de primăvară

de Georgeta Licsandru    |    28 Mar 2008   •   00:00
Verdeţuri de primăvară
Sursa foto: stockexpertcom /

Ciorba de lobodă, mâncarea de ştevie şi salatele cu untişor sunt la mare preţ în timpul postului. Ştevia, loboda, salata verde, untişorul elimină toxinele şi asigură un aport constant de vitamine şi minerale.

Ciorba de lobodă, mâncarea de ştevie şi salatele cu untişor sunt la mare preţ în timpul postului. Ştevia, loboda, salata verde, untişorul elimină toxinele şi asigură un aport constant de vitamine şi minerale.

 

Principalele calităţi ale acestor verdeţuri sunt de eli­minare a toxinelor. Con­suma­te zilnic, unti­şo­rul, ştevia şi loboda asigură detoxifierea rapidă şi eficientă a organismului. “Chiar dacă nu ţinem tot Postul Paştelui, ar fi bine ca măcar în fiecare miercuri şi vineri să fie zile de detoxifiere, profitând de beneficiile acestor verdeţuri. Cel puţin trei dintre cele cinci mese zilnice trebuie să conţină verdeţuri sub dife­rite forme: salate, ciorbă de lobodă, mâncare de ştevie sau piure de urzici cu untişor”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Verdeţurile sunt valoroase şi prin conţinutul de vitamine şi mi­nerale: vitaminele C şi E, acid folic, betacaroten, potasiu, calciu, magneziu. Acestea ne ajută să suportăm mai uşor astenia de primăvară, fiind un adevărat tonic pentru sistemul nervos. Astfel nu ne simţim epuizaţi chiar dacă ţinem post. De asemenea, potasiul din salata verde (360 mg/100 g) sau din untişor (230 mg/100 g) stimulează muşchiul cardiac, contribuind la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale. Iar betacarotenul pe care ni-l oferă din belşug untişorul (2.520 de micrograme/100 g) ne protejează vederea. Prin conţinutul de fibre alimentare – 2-3 g/100 g, ştevia, loboda, untişorul, salata verde sti­mulează digestia.

 

CALORII. Mai trebuie re­ţinut că putem beneficia de toate aceste calităţi ale verdeţurilor fără să avem grija siluetei. 100 g salată verde furnizează 12 calorii, ace­eaşi cantitate de ştevie – 15 ca­lorii, loboda – 19 calorii, un­tişorul – 22 calorii. Mai mult, având va­loare energetică scăzută, ver­de­ţurile de primăvară ne ajută chiar să slăbim.

Potrivit nutriţioniştilor, la un singur lucru trebuie să fim atenţi: ştevia şi loboda conţin săruri ale acidului oxalic, care pot afecta rinichii. De aceea, persoanele care au probleme renale ar fi bine să evite aceste două verdeţuri.

 

Insomnii

100 g salată verde conţin 2 g fibre alimentare, care contribuie la scăderea nivelului colesterolului în sânge. De asemenea, 100 g salată verde ne oferă 360 mg potasiu, 57 micrograme acid folic, 910 micrograme betacaroten, 53 mg calciu, 2 mg fier, 7 mg vitamina C, 1 mg vitamina E şi doar 12 calorii. Salata verde combate astenia de primăvară şi pro­blemele care o însoţesc: anxietate, nervozitate, oboseală, tocmai datorită fierului, calciului, potasiului, acidului folic. “Salata verde are un rol dovedit contra insomniilor rebele de care suferă unele persoane în nopţile de primăvară. Salata verde conţine lactucarină, substanţă cu efect sedativ uşor, care ne ajută să avem un somn liniştit”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde alimentaţie sănătoasă