x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vincinni - Pericol pentru pancreas

0
01 Sep 2008 - 00:00
Vincinni - Pericol pentru pancreas

CE BEM, CE MÎNCĂM ● E 450 împiedică fixarea calciului
Desertul analizat conţine foarte multe glucide, forţînd pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină într-un timp foarte scurt.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● E 450 împiedică fixarea calciului
Desertul analizat conţine foarte multe glucide, forţînd pancreasul să producă o cantitate mai mare de insulină într-un timp foarte scurt.

Prăjitura cu cremă cu aromă de vanilie Vincinni este un desert care are în compoziţie: făină de grău, zahăr, praf de ouă integral, grăsimi vegetale, sirop de glucoză, amidon din grîu, făină de soia, lactoză, dextroză, cacao pudră (5%), lapte praf degresat, emulsificatori mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, difosfat dipotasic E 450, carbonat acid de sodiu E 500, sare, conservant sorbat de potasiu E 202, arome. Consumînd 100 de grame de prăjitură se acumulează 382 kcal/ 1.598 kj, proteine 4,5 g, carbohidraţi 65,0 g, grăsimi 13,0 g.

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: prăjitură cu profil nutriţional foarte dezechilibrat, cu un exces de glucide cu absorbţie lentă (amidon din făină de grîu, din grîu), dar şi glucide cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat (zahăr, sirop de glucoză, dextroză). Această compoziţie este foarte solicitantă pentru pancreasul endocrin, determinînd fluctuaţii periculoase ale glicemiei. Prăjitura conţine surse de fosfaţi E 450 şi sodiu (sare, E 500) care împiedică fixarea calciului în oase. Un adult nu trebuie să consume mai mult de 6 g de sare zilnic pentru a nu avea probleme cu rinichii, circulaţia şi sistemul cardiorespirator. Prăjitura are o valoare energetică foarte ridicată, 382 kcal/ 100 de grame.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor şi obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, de maladii hepato-renale. Persoanele cu alergie la proteina din ouă, soia, lapte şi cu intoleranţă la lactoză vor testa în prealabil produsul pentru a vedea care este reacţia organismului la aditivii utilizaţi de producător. Cei cu rezistenţă la insulină şi diabeticii o vor consuma numai cu avizul medicului curant. Prăjitura este interzisă suferinzilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten.

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe adresa de e-mail a departamentului nostru, bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesat de caracteristicile unui produs, fie aliment sau băutură, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul  doctor Gheorghe Menchinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 



Mai multe titluri din categorie

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon
Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.   Se în...
Serviciul de email marketing furnizat de