x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vinul afectează creierul mai mult decat berea

Vinul afectează creierul mai mult decat berea

de Nicoleta Catana    |    17 Mar 2008   •   00:00

Vinul este mult mai nociv pentru creier decât berea sau băuturile alcoolice tari, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii germani, publicat în Alcohol and Alcoholism şi preluat de dailymail.co.uk.

Vinul este mult mai nociv pentru creier decât berea sau băuturile alcoolice tari, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii germani, publicat în Alcohol and Alcoholism şi preluat de dailymail.co.uk. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Göttingen, vinul afectează hipocampusul, zona asociată memoriei şi orientării spaţiale, una dintre primele regiuni din creier vizată de degenerare în maladia Alzheimer. Studiul a vizat îndeosebi consumatorii de alcool din clasa medie, fiindcă cei mai mulţi dintre ei sunt convinşi că vinul este benefic pentru sănătate. Femeile consumă mai frecvent vin decât bere, motiv pentru care ele sunt cele mai afectate de efectele nocive ale băuturii din struguri. Statisticile recente arată că 36% dintre femeile care merg în baruri beau vin, faţă de doar 21% dintre bărbaţi. Autorii au declarat că este primul studiu care a analizat modul în care tipul de băutură preferată provoacă o reducere a volumului creierului în cazul persoanelor dependente de alcool.     

 

Psihiatrii germani au mai descoperit că persoanele care preferă berea prezintă în organism cel mai mic nivel de homocisteină, un compus asociat cu infarctul, accidentul vascular cerebral, atrofierea creierului şi demenţă. Cercetătorii au demonstrat că nivelul homocisteinei este redus de două ingrediente din bere, vitaminele B şi folatul (acid folic). Consumul regulat şi moderat de vin a fost asociat cu reducerea colesterolului şi a tensiunii arteriale. Vinul conţine o moleculă, resveratrol, care poate preveni maladiile cardiace, accidentele cerebrale şi cancerul. Un studiu publicat anul trecut în International Journal of Cancer susţine însă că persoanele care consumă zilnic un pahar de vin prezintă un risc cu 10% mai mare de a dezvolta cancer de colon. De asemenea, excesul de alcool de orice fel creşte riscul apariţiei maladiilor renale,  hepatice, precum şi pe cel de degenerare cerebrală.

×
Subiecte în articol: bun de consum