x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vinul în vrac, comercializat numai cu autorizaţie

Vinul în vrac, comercializat numai cu autorizaţie

de Nicoleta Catana    |    28 Iun 2008   •   00:00

Comercianţii de vinuri de masă în vrac trebuie să obţină o autorizare specială pentru spaţiile de desfacere şi nu mai au voie să-şi vîndă produsele în tîrguri, pieţe şi oboare, potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii publicat joi în Monitorul Oficial.



Comercianţii de vinuri de masă în vrac trebuie să obţină o autorizare specială pentru spaţiile de desfacere şi nu mai au voie să-şi vîndă produsele în tîrguri, pieţe şi oboare, potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii publicat joi în Monitorul Oficial.

CONDIŢII. Una din normele prevăzute este ca spaţiul să aibă pardoseală din material mineral (gresie, faianţă), pentru că e mult mai igienic, a declarat Cornel Dicu, directorul Direcţiei Inspecţiei de Stat din cadrul Ministerului Agriculturii. Pe lîngă specificarea culorii vinului supus vînzării, comercianţii vor trebui să menţioneze pe etichetă şi tipul de vin în funcţie de conţinutul de zahăr (sec, demisec, demidulce, dulce), anul de producţie, furnizorul şi numărul autorizaţiei acordate pentru spaţiul de comercializare, iar spaţiile comerciale destinate vînzării vinului în vrac să fie dotate cu sisteme de ventilaţie, de menţinere a unei temperaturi optime sau de alimentare cu apă, precum şi canalizare. Autorizarea se face de către direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti. Totodată, vinul trebuie comercializat din vase din materiale care să nu contribuie la depreciere (lemn, sticlă, inox, polistif), iar comercianţii trebuie să deţină un certificat de litrare, pentru recipientele cu o capacitate mai mare de 300 de litri. În cazul utilizării recipientelor cu capacitate mai mare de 500 de litri, este obligatorie asigurarea protecţiei antioxidante prin utilizarea de gaz inert (dioxid de carbon sau azot)", se precizează în proiect. Pentru atestarea calităţii vinului se va analiza concentraţia alcoolică, aciditatea totală şi volatilă, dioxidul de sulf, zahărul reducător şi densitatea relativă.

LA TIMP. Potrivit preşedintelui Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe, implementarea unor norme metodologice de comercializare cu amănuntul a vinului în vrac era necesară, întrucît oferă un mai bun control de la producător la comerciant şi impune respectarea unor condiţii riguroase de igienă la vînzarea şi depozitarea produselor. El a adăugat că interzicerea vînzării vinului în tîrguri, pieţe, oboare sau alte spaţii improprii era vitală, pentru că aceste locaţii reprezentau canale de distribuţie care promovau economia subterană. (Nicoleta Catană)

×
Subiecte în articol: bun de consum