x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vitamine din fructe de iarnă

Vitamine din fructe de iarnă

de Georgeta Licsandru    |    19 Feb 2008   •   00:00

Studii efectuate la St. Michael Hospital (Toronto, Canada) au arătat că 40-50 g nuci sau migdale mâncate zilnic pot contribui la scăderea colesterolului în sânge. Aceasta în condiţiile în care nucile, alunele, migdalele, fisticul conţin aproximativ 60%-70% grăsimi.

Studii efectuate la St. Michael Hospital (Toronto, Canada) au arătat că 40-50 g nuci sau migdale mâncate zilnic pot contribui la scăderea colesterolului în sânge. Aceasta în condiţiile în care nucile, alunele, migdalele, fisticul conţin aproximativ 60%-70% grăsimi. Este vorba însă despre grăsimi din seria acizilor graşi omega 3 şi omega 9, care au un rol deosebit în prevenirea bolilor cardiovasculare. “Alunele, nucile, fisticul sunt numite fructe de iarnă, pentru că sunt consumate cu precădere în sezonul rece. Aceste fructe contribuie la detoxifierea organismului. Pentru rezultate optime aş recomanda cinci-şase nuci pe zi”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, aceste fructe sunt bogate în vitamina E, un antioxidant puternic care previne îmbătrânirea precoce. 100 g nuci conţin 25 mg vitamina E, aceeaşi cantitate de migdale – 24 mg, alunele de pământ – 10 mg, fisticul – 4 mg.

 

 

Proteine vegetale

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi continuă să ne vorbească despre beneficiile acestor fructe oleaginoase: “Proteinele, aminoacizii esenţiali din nuci, alune, migdale apropie aceste fructe de carne sau peşte, tocmai de aceea consumul lor este bi­nevenit în perioadele când ne abţinem de la proteine animale. În afară de proteine, aceste fructe sunt o sursă bună de vitamine din grupul B, vitaminele A, E, potasiu, calciu, fier, magneziu”. Vitaminele şi mineralele asigură funcţionarea în condiţii normale a sistemului cardiovascular şi contribuie la întărirea sistemului imunitar. Dacă amestecăm câteva nuci sau migdale cu miere avem la îndemână un bun adjuvant în cazurile de anemie, în osteoporoză. Calciul şi fierul din aceste fructe se asimilează foarte bine. 100 g nuci conţin 100 mg calciu şi 3 mg fier, aceeaşi cantitate de migdale – 240 mg calciu şi 3 mg fier. În plus, oleaginoasele ne furnizează o cantitate apreciabilă de fibre alimentare (între 4% şi 7%), care îmbunătăţesc digestia. Specialistul nostru ne sfătuieşte să mâncăm aceste fructe crude, în nici un caz prăjite şi sărate. Prin prăjire sunt distruse multe dintre vitamine şi minerale, de asemenea sunt generate substanţe toxice. Singurul dezavantaj al nucilor, migdalelor, alunelor sunt caloriile. Aceste fructe sunt hipercalorice, de aceea pot favoriza creşterea în greutate. Astfel, nucile conţin 688 de calorii/100 g, alunele – 650 de calorii, migdalele – 610, fisticul – 600, alunele de pământ – 560, nucile de Brazilia – 682, nucile Caju – 570.

 

 

 

 

MIGDALE. Fumătorii ar trebui să mănânce mai multe migdale, deoarece aceste fructe reduc din efectele nedorite ale tabagismului. Proprietăţile migdalelor se datorează conţinutului de vitamina E, calciu, fier, zinc.

 

ALUNE. Cercetătorii de la Universitatea din Florida (SUA) afirmă că alunele sunt printre cele mai eficiente mijloace de profilaxie a afecţiunilor cardiovasculare, datorită proprie­tăţilor antioxidante. Aceste proprietăţi sunt date de polifenolii, substanţe care distrug radicalii liberi.

×
Subiecte în articol: fructe migdale alimentatie echilibrata