Reinventează-te! – ne îndeamnă specialiştii. Las-o mai moale cu ştirile deprimante, uită-te mai mult în jurul tău, observă-i pe ceilalţi cât de pierduţi par... Chiar vrei să ajungi şi tu la fel?
Poate că multora dintre noi ne este greu să afişăm un zâmbet fără motiv, dar haideţi să ne montăm puţin şi să fim creativi cu noi şi pentru noi înşine, spune Lyndi Van der Hout, spcialist în psihologia muncii, citată de Le Figaro.
Pune atuurile în mişcare!
Pune-ţi toate atuurile în mişcare şi treci la acţiune! Deşi criza te-a lăsat fără locul de muncă în care ai lucrat 10-20-30 de ani, nu prea e momentul să te lamentezi. Sigur, poate ai o vârstă, după cum îţi tot repeţi în fiecare dimineaţă, dar odată şi-odată va trebui să treci de la cuvinte la fapte, nu crezi? “Dacă nu suntem stăpâni pe situaţie, nu vom putea face alegerea potrivită” în orice moment al vieţii, explică psihanalista Florence Lautrédou. “Distanţează-te de ceea ce ai făcut până acum, îndrăzneşte să întâlneşti oameni noi care nu fac parte din cercul tău de cunoscuţi, asumă-ţi riscuri şi vei găsi, mai devreme sau mai târziu, calea cea bună. Odată ce vei descoperi această elasticitate a creierului, susţinută de propria ta experienţă, vei avea un alt elan în viaţă”, este de părere, la rândul său, Van der Hout.
Nu permite crizei să te domine!
Gândeşte diferit dacă vrei să ai vânt în pupa şi reinvesteşte în intimitatea ta! Sfatul vine de la profesorul de psihiatrie Michel Lejoyeux, care, într-un interviu acordat recent ziarului Le Figaro, încearcă să demonstreze că perioada de criză ne influenţează starea psihică doar dacă îi permitem noi acest lucru: “Criza este mai degrabă un revelator al capacităţii noastre de a tolera sau nu schimbarea. Ştim cu toţii cum această perioadă ne schimbă vieţile – unii se tem foarte rău şi se inhibă, în timp ce alţii preferă să caute oportunităţi ca să se redreseze”. Pentru a face faţă schimbării, ar trebui să ne îndreptăm privirea asupra aşa-numitelor “tehnici de fericire”, pe care să le punem în aplicare mai întâi în viaţa privată, şi apoi în cea profesională. “Sunt uluit că cei mai mulţi dintre contemporanii noştri sunt hipervigilenţi cu viaţa lor profesională, uitând de problemele din viaţa de familie sau din dragoste. Cred că ar trebui să reinvestim în intimitate, să gestionăm relaţiile amoroase aşa cum gestionăm relaţiile profesionale”, a adăugat profesorul Lejoyeux.