x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Un pahar de vin roșu îți ia oboseala cu mâna

Un pahar de vin roșu îți ia oboseala cu mâna

de Paul Bardasu    |    21 Iul 2022   •   07:35
Un pahar de vin roșu îți ia oboseala cu mâna

Neurochirurgul Vlad Ciurea crede că alcoolul e bun atunci când e consumat cu moderație. Ba chiar spune că un pahar de vin roșu e indicat atunci când suntem foarte obosiți, fizic și psihic.

„Un pahar de vin este suficient. E un stimulent și numai atât. Vinul roșu este bun când ești foarte obosit. Imediat îți ia oboseala cu mâna. Altfel, vinul sau șprițul se beau cu măsură, de digestie și de plăcere. Nu bei ca să te intoxici”, a recomandat profesorul universitar Vlad Ciurea la emisiunea „Punctul de Întâlnire”, de la Antena 3.

În special vara, trebuie să fim atenți la consumul de alcool, pentru că deshidratează organismul. Totuși, două pahare de șpriț sau un pahar de vin roșu, ocazional, nu fac deloc rău, mai spune medicul.

Însă alcoolul devine inamicul organismului în general și al creierului în special atunci cât e consumat în peste măsură. „Uneori se consumă alcool cam mult. Palinca, spre exemplu, îți deschide pofta de mâncare. Dar este un alcool tare, arde stomacul. Eu nu înțeleg această palincă, cel puțin pentru partea cerebrală. Nu o înțeleg. Eu sunt băutor de vin, nu sunt băutor de tărie și am tăiat-o, am îndepărtat-o. Nu beau acest vin înaintea mesei, ci abia după ce mănânc. Eu beau de plăcere, nu beau vinuri tari, ci ușoare. Nu vreau să le amestec”, a declarat medicul Ciurea.

„Alcoolul stafidește celulele cerebrale”

„E bine ca vinul să vină ca aliment, să-ți dea o stare de plăcere, să poți ajunge la o conversație mai reușită, mai ales la sfârșitul săptămânii. Să te motiveze”, spune profesorul. Băut peste măsură, trecem în extrema cealaltă: „Alcoolul, în general, nu numai vinul, este periculos, pentru că încrețește celulele cerebrale, le stafidește, transformă creierul uman în ceva groaznic. Toate procesele cerebrale se modifică: nu te mai poți stăpâni, tremură mâna, ai tulburări de echilibru, începi să uiți și așa mai departe. De aceea se spune: totul cu măsură”, a recomandat Vlad Ciurea.

 

×