x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ce ne îngraşă cel mai mult vara 

Ce ne îngraşă cel mai mult vara 

de Maria Coman    |    16 Aug 2023   •   06:00
Ce ne îngraşă cel mai mult vara 

Vara avem o şansă să mâncăm mai uşor, alimente mai sănătoase, legume şi fructe proaspete, de sezon. Dar cum facem să fie şi săţioase şi să evităm ceea ce de fapt nu ne este util.

Avocado, cartofii, nucile, fructele uscate, quinoa, humusul, ouăle și somonul sunt exemple de alimente cu calorii sănătoase, care pot fi adăugate cu ușurință în dieta ta de peste vară. În loc să faci o salată doar cu frunze și legume, adaugă niște quinoa, nuci tocate și avocado. O să fie delicioasă, sățioasă și nici nu o să-ți aducă multe calorii.

Mărimea porției contează

Dacă este greu să te gândești că „prea mult guacamole” vor fi vreodată o problemă, ei bine, deși avocado este o grăsime „sănătoasă”, atunci când este consumat în exces tot îngrașă.

Dimensiunile porțiilor, chiar și ale preparatelor sănătoase, contează atunci când vine vorba de evitarea sau gestionarea creșterii în greutate pe timp de vară. Trebuie să fim conștienți de caloriile pe care le consumăm și de cele pe care le ardem.

Antrenamentul de vară

Pentru că e cald și disconfortul termic poate că nu e cel mai bun stimulent pentru mișcare afară, ai alternativa să mergi la sală și să faci antrenamente cardio la clasele de aerobic, având în vedere că majoritatea sălilor au aer condiționat. De asemenea, fiind vară, poți încerca înotul. Este un antrenament eficient care nu implică foarte mult efort, lucru grozav pentru cei cu probleme articulare sau pentru cei cărora nu le place să transpire.

Importanța dietei în timpul verii

Vara crește riscul de deshidratare, indigestie, intoxicații alimentare și deficiențe de vitamine și minerale. Prin urmare, alege alimente proaspete, ușor digerabile și care îți mențin corpul rece. Consumul de fructe și legume de sezon ne oferă protecție împotriva soarelui, deoarece acestea conțin cantități mari de apă și nutrienţi.

În egală măsură, mâncarea de tip fast-food, ca pizza, pastele și burgerii, ar trebui consumate foarte rar vara. Sau consumate reinterpretat. De exemplu, pizza poate fi doar cu legume și sos roșu; pastele pot fi integrale și, la fel, cu sos de roșii. Cât despre burger, dacă chifteaua pe care o pregătești este din carne macră și coaptă pe hârtie de copt la cuptor și ai grijă la sosuri, poți să mănânci o dată pe săptămână.

Odată cu vara apare și setea extremă. Așadar, ar trebui să crești aportul de lichide pentru a preveni deshidratarea. Este indicat să bei apă frecvent chiar și atunci când nu ți-e sete. Alcoolul și băuturile care conțin cofeină sau un nivel ridicat de zahăr ori sunt carbogazoase ar trebui pe cât posibil evitate.

Pentru a rămâne în formă sau chiar pentru a pierde în greutate în timpul sezonului cald, trebuie să urmezi două linii simple. În primul rând, există întotdeauna o opțiune sănătoasă pentru tipul de mâncare pe care o dorești. Vezi care e și alege-l negreșit. În al doilea rând, nu numai ceea ce alegi să mănânci, ci felul în care îl prepari face diferența. Pentru a te menține pe drumul cel bun și ca să arăți bine în costumul de baie toată vara, iată la ce trebuie să fii atent.

4 alegeri de vară care îți pot sabota silueta

1. Grătarele cu prietenii

Cocktailuri la piscină, picnicuri sau grătare, mult pui prăjit, coaste, salată de cartofi, înghețată, hot dog și bere - traiul bun este ușor, dar în ciuda acestor capcane sunt și alegeri mai bune pe care le poți pune pe grătar astfel încât să nu îți sabotezi dieta. În loc de coaste de porc, șunculiță sau cartofi, poți alege pește, piept sau pulpe de pui fără piele, ori frigărui de carne macră, alături de vinete, dovlecei, ciuperci.

2. Maioneza din salate

Pentru a reduce caloriile, încearcă să faci salatele cu maioneză dietetică cu iaurt, cu ouă fierte și complet fără ulei. Un sos cremos preparat din ingrediente naturale. Sau, de ce nu, să încerci o salată de cartofi cu ouă, ceapă și măsline, folosind mai mult oțet decât ulei?

3. Caloriile ascunse din cocktailurile răcoritoare de vară

Băuturile alcoolice dulci, fructate, de tipul celor servite adesea cu o umbrelă, pot părea inofensive, dar caloriile sunt acolo din plin. Caloriile dintr-o piña colada (cocktail dulce bazat pe rom, conținând rom alb, cremă de nucă de cocos și suc de ananas) pot varia de la 245 la 490, un daiquiri (rom și suc de limetă) poate avea peste 300 de calorii, iar un Long Island (votcă, gin, tequila și rom) îți poate aduce 500 de calorii sau mai mult din câteva înghițituri. Iar asta ca să dau câteva exemple.

În schimb,  încearcă un pahar de vin sau unul de bere. Silueta va avea mai puțin de suferit. Cea mai indicată băutură răcoritoare vara este limonada rece, cu gheață, frunze de mentă și felii de lămâie. Poți să încerci și varianta neîndulcită. O să îți placă și nu vei fi în pericol să acumulezi calorii.

4. Deserturile în exces

Dacă ești iubitor de desert și nu poți rata dulcele după nicio masă, în sezonul cald renunță la prăjituri, checuri și ciocolată. Alege, în schimb, înghețată de fructe (are mai puține calorii), salată de fructe, fructele congelate sau sorbetul de pepene verde. Te vor răcori pe loc și îți vor satisface nevoia de dulce.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: vară alimente sanatoase