x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Cum procedezi în caz de accident

Cum procedezi în caz de accident

de Cătălin F. Vărzaru    |    07 Dec 2016   •   17:05
Cum procedezi în caz de accident

Accidentul de circulaţie e un eveniment de care nu vrei să ai parte. Totuşi, se poate întâmpla atunci când te aştepţi mai puţin și, peste emoţia sau, mai rău, urgenţa pe care o impune situaţia este bine de ştiut dinainte procedura care trebuie urmată. Pentru că neglijenţa sau necunoaşterea pot duce la plata ulterioară a unor despăgubiri sau chiar la consecinţe penale. Situaţiile  cel mai des întâlnite sunt accidentele fără victime, dar există şi unele mai greu de lămurit la prima verdere, cum ar accidentul cu un vehicul înmatriculat în Bulgaria în care şoferul mai şi fuge de la locul faptei.

 

Procedura în caz de accident este reglementată de Codul Rutier. Există câteva elemente stricte de care trebuie să ţineţi seama şi care nu sunt negociabile şi nici de încălcat. Articolul 75 din Codul Rutier spune că pentru a ne afla în situaţia unui accident rutier trebuie îndeplinite cumlativ mai multe condiţii. Prima ar fi ca evenimentul să se fi produs pe drum deschis circulaţiei publice, ori să-și fi avut originea într-un asemnea loc. Dacă accidentul s-a produs într-o benzinărie, în curtea casei sau a instituţiei, sau în parcarea unui mall, din punct de vedere al Codului Rutier nu avem de-a face cu un eveniment care să implice intervenţia poliţiei dacă din el nu a rezultat o infracţiune. A doua condiţie este ca evenimentul să fi avut ca deznodământ avariarea a cel puţin unui vehicul, alte pagube, sau, în situaţia mult mai gravă, decesul sau rănirea unor persoane. A treia condiţie este ca în accident să fi fost implicat cel puţin un vehicul aflat în mişcare. Dacă un copac a căzut peste o maşină staţionată nu putem vorbi despre un accident rutier.

Situaţiile grave

În cazul în care în urma accidentului a rezultat moartea sau rănirea unei persoane, cel care s-a aflat la volaul maşinii este obligat să anunţe imediat poliţia, să nu modifice sau să şteargă urmele de la locul incidentului şi să nu părăsească locaţia. Orice persoană care are cunoştinţă despre producerea unui eveniment în urma căruia a rezultat moartea sau rănirea unui om, sau este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase – benzină, gaz, azotaţi, oxigen sau alte substanţe inflamabile sau toxice – este obligată să anunţe poliţia la 112. Nimeni nu are voie, pentru nici un motiv, să modifice poziţia vehiculelor implicate în accidente în urma cărora au rezultat victime, până la sosirea poliţiei.

La mica înţelegere

Dincolo de aceste reguli stricte impuse de Codul Rutier, există Constatarea Amiabilă care îi scuteşte pe cei implicaţi de un drum la poliţie. Este aceea foaie în dublu exemplar care însoţeşte poliţia RCA sau pe care o puteţi găsi gratuit la oricare centru de daune. Aceasta se poate completa în cazul în care cei implicaţi au poliţe RCA valabil încheiate, în special cel care se face vinovat de producerea accidentului. Este important ca în urma evenimentului să nu fi rezultat o victimă. Dacă cei doi conducători auto se înţeleg asupra vinovăţiei, se compleatză Constatarea Amiabilă conform indicaţiilor de pe formular. Trebuie completate toate câmpurile şi trebuie aleasă una dintre situaţiile prevăzute pe coloana centrală. În lipsa încadrării într-una dintre situaţiile specificate, Constatrea Amiabilă nu va fi recunosctă ca valabilă de către asigurator. Este, de asemenea, foarte important ca vina să aparţină unuia dintre conducătorii auto, altfel actul nu se poate încheia. Ca măsură de precauţie este întodeauna indicat să se facă fotografii dacă poate chiar înainte de mutarea maşinilor - de ansamblu şi în detaliu - să se facă copie după Cartea Verde, talonul maşinii, permisul şi cartea de indentitate a şoferilor implicaţi, să se ia numărul de telefon şi să se completeze pe loc Constatarea Amiabilă. O completare ulterioară a acesteia poate fi viciată de sfaturile pe care agentul de asigurări sau avocatul i le poate da conductătorului vinovat, proceduri în urma cărora în necunoştinţă de cauză şoferul nevinovat să fie pus la plată. De asemnea, o completarea a Constatării îl poate scuti pe cel nevinovat de situaţii mai grave care pot apărea ulterior, cum ar fi o rana neconstată la momentul producerii accidentului sau chiar moartea unuia dintre pasagerii aflaţi în cele două maşini implicate. Trebuie reţinut faptul că odată completată Constatarea acesta nu mai poate fi modificată, ştersăturile şi corecturile nefiind acceptate. După ce s-a completat Constatarea, şoferul păgubit face o programare în cel mult două zile la un centru de daune al asiguratorului care i-a emis RCA-ui şoferului vinovat. La constatarea de la asigurator se vor completa cereri de daună în detaliu de către cei doi şoferi, pentru dinamica mişcării fiind necesară şi prezenţa şoferului vinovat, împreună cu automobilul implicat. Procedurile sunt mai lungi pentru cel păgubit şi implică deschiderea unui dosar de daună şi alegerea unui service dintre cele agreate de asigurator pentru o rezolvare cât mai rapidă a reparaţiei. Dacă aveţi cel mai mic dubiu că aţi putea rămâne fără permis pentru că nu aţi dat prioritate este de preferat să vă înţelegeţi cu cel păgubit. Important de ştiut, poliţia nu interoghează baza de date a asiguratorilor decât pentru cazuri în care deschide dosar penal.

Când mergem la Poliţiei

În cazul în care cei doi şoferi nu se pun de acord asupra vinovăţiei, în termen de 24 de ore trebuie să se prezinte la Biroul de Accidente Uşoare care are program non-stop. Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 zile. Dacă unul din conducătorii auto implicaţi părăseşte locul accidentului sau refuză să se prezinte la poliţie, celălalt conducător auto trebuie să furnizeze cât mai multe amănunte despre autovehiculul respectiv (tip, număr de înmatriculare, marca, etc.) şi, dacă este posibil, datele eventualilor martori oculari. Poliţistul va evalua situţia în urma declaţiilor celor doi şoferi şi a inspecţiei celor două vehicule implicate şi va întocmi un proces verbal de constatare. Şoferi vor fi testaţi cu etilotestul, iar în cazul în care unul dintre cei implicaţi a consumat alcool este responsabil pentru toată dauna provocată în cadrul evenimentului, chiar dacă vina nu-i aparţine conform regulilor de circulaţie. Proces Verbal de Contravenţie și/sau Dovadă de reparaţie auto este o probă mai puternică decât Constatarea Amiabilă încheiată între părţi pentru că este un act administrativ. În Procesul Verbal de Contravenţie, întocmit în baza declaraţiilor şoferilor implicaţi, poliţistul constatator va arăta cauzele şi împrejurările producerii accidentului, autorul producerii accidentului, pagubele produse celor două vehicule, va încadra juridic fapta autorului şi va stabili sancţiunea contravenţională a acestuia conform Codului rutier. Autorul accidentului va scrie „De acord cu despăgubire RCA” şi va semna. Prin această sintagmă îşi recunoaşte culpa şi RCA-ul îşi produce efectele. Important de ştiut, dacă aveţi dubii cu privire la poziţia poliţistului, aveţi drept să apelaţi la un avocat sau sa cereţi să vă consultaţi cu un agent de asigurări care vă poate lămuri cu privire la situaţia în care vă aflaţia, asta înainte să daţi declaraţia pe propria răspundere sau să semanţi procesul verbal. Poliţia recomandă să sunaţi la 112 şi să raportaţi incidentul că dacă la accidentul s-a soldat cu avarii, dacă autorul devine agresiv sau dacă vi se pare că este sub influenta băuturilor alcoolice sau sub influenţa substanţelor anabolizante.  Poliţia este obligată să trimită un echipaj la faţa locului în acest caz, iar prin sintagma ”mi se pare” este înlăturată răspunderea juridică pentru intervenţia Poliţiei.

Accident fără RCA

În cazul în care cel implicat în accidentul rutier nu deţine o poliţă valabilă RCA este foarte probabil să nici nu vrea să se prezinte la Poliţie pentru că va primi o amendă suplimentară de până la 2.000 de lei, 9 până la 20 de puncte, i se vor reţine plăcuţele de înmatriculare şi talonul. În acest caz, este indicat să faceţi o fotografie a maşinii implicate sau măcar să reţineţi numărul de înmatriculare şi să mergeţi la Poliţie pentru a declara incidentul. Urmează ca după ce Poliţia îl identifică pe vinovat şi vă comunică soluţia în dosarul deschis să-l acţionaţi în justiţie în speranţa că veţi recupera paguba într-un timp rezonabil. De obicei astfel de procese nu sunt soluţionate în mai puţin de un an, asta în situaţia fericită în care aveţi posibilitatea să-l executaţi silit pe cel vinovat.

Năpasta bulgarească

Şi mai complicată este situaţia în cazul în care şoferul vinovat conduce o maşină înmatriculată cu număr străin. Cel mai probabil în Bulgaria. În acest caz, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să obţineri o copie a cărţii de identitate. Pe baza ei şi a declaraţiei, Poliţia îl va identifica pe vinovat. În cazul în care vă înţelegeţi cu şoferul vinovat aflat la volanul maşinii înmatriculate în Bulgaria sunt necesare Constatarea amiabilă de accident sau Procesul verbal de constatare a contravenţiei încheiat de Poliţia Rutieră, o copie după poliţa RCA, dar şi copie după talon, permisul şi actul de identitate al celui vinovat. După care urmează să aflaţi care este corespondentul în România al asiguratorului străin. Acestul lucru se poate afla de pe pagina de internet a Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, la www.baar.ro, şi să cereţi deschiderea unui dosar de daună. Corespondentul nu va plăti daunele până nu primeşte confirmarea de la asiguratorul străin că poliţa şoferului care v-a păgubit este valabilă, dar va putea face constatările avariilor autoturismului. Dacă asiguratorul din străinătate nu are un corespondent în România, gestionarea cazului de daună se va face de BAAR. Cazul cel mai fericit este cel în care aveţi o poliţă Casco şi vă reparaţi maşina pe poliţia proprie, chiar dacă aceasta implică achitarea unei farnşize de maximum 1% din suma asigurată, urmând ca asiguratorul Casco să facă acţiune în regres către emiţătorul poliţei RCA sau a şoferului vinovat.

×
Subiecte în articol: accident