x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Gadget. Chip tuning

Gadget. Chip tuning

de Cătălin F. Vărzaru    |    30 Sep 2015   •   17:45
Gadget. Chip tuning

Chip tuningul este o formă de a creşte performanţele maşinii ducându-le spre limită prin modificarea parametrilor de comandă ai motorului. Practic, se intervine asupra softului prezent în computerul care controlează motorul autovehiculul şi se schimbă diagramele de putere şi cuplu.

Chip tuningul permite o creştere a puterii cu maximum 10% a motoarelor aspirate pe benzină sau diesel, astfel că o intervenţie în acest caz nu aduce un mare avantaj. În cazul motoarelor turbo, creşterea poate atinge şi 40%. Evident, o creştere a puterii este însoţită întotdeauna de o creştere a consumului, chiar dacă reclama spune invers.

Dacă ar fi fost aşa, primii care ar fi „optimizat” motorul ar fi fost chiar producătorii. După un chip tuning obţineţi de obicei o viteză de reacţie mai mare a maşinii, o viteză maximă mai mare şi o acceleraţie mai bună. Uneori se poate obţine şi un consum mai redus, dar numai la turaţii reduse. Înainte de a recurge la un astfel de procedeu, trebuie să fiţi pregătiţi să schimbaţi mai repede decât de obice i anumite consumabile ale maşinii şi chiar anumite piese.

Unele dintre ele trebuie schimbate din start pentru a face faţă eforturilor crescute rezultate din tuning. Preţurile variază între 600 şi 1.500 de lei, în funcţie de marcă, motor şi tuningul dorit.
 

×