x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscului nu-i place palinca ministrului Ioana Bran

Fiscului nu-i place palinca ministrului Ioana Bran

de Cristian Anton    |    05 Mar 2018   •   10:42
Fiscului nu-i place palinca ministrului Ioana Bran
Sursa foto: Karina Knapek

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, se războieşte de câţiva ani cu ANAF, într-un proces în care este vizată firma familiei sale, Alco Rom SRL. Conflictul a izbucnit în 2013, iar de atunci dosarul s-a tot plimbat de la Satu Mare la Bucureşti. Familia ministrului Bran încearcă să recupereze peste 1,6 milioane de lei, bani pe care Fiscul i-a confiscat în 2013 de la un punct de lucru din Capitală al firmei Alco Rom, care produce celebra palincă Bran. Suma este impresionantă, ţinând cont că este mai mare decât întreaga cifră de afaceri din acel an a societăţii. O coincidenţă nefericită face ca, tot în 2013, fratele ministrului să fie arestat pentru o şpagă de 500.000 de euro.

Tribunalul Bucureşti trebuie să se pronunţe azi într-un dosar în care Alco Rom SRL cere ANAF să-i achite cheltuieli de judecată de 72.184,34 lei, aferente unui dosar în care cele două părţi se judecă din 2013. Pe 21.03.2013, un control al Gărzii Financiare la punctul de lucru din Bucureşti al Alco Rom SRL a dus la confiscarea unei sume importante de bani, aplicarea unei amenzi de 50.000 de lei şi măsura suspendării activităţii unităţii pentru o lună de zile. Firma familiei Bran a contestat sancţiunea Fiscului, iar litigiul s-a materializat în două dosare care încă se judecă, de la Judecătoria şi Tribunalul Satu Mare, până la Judecătoria Sectorului 5 şi Tribunalul Bucureşti.

 

Creştere spectaculoasă a profitului din alcool

Suma confiscată în 2013 de Garda Financiară de la un singur punct de lucru al Alco Rom SRL, respectiv cei peste 1,6 milioane de lei, era mai mare decât toate afacerile declarate în acel an de firma familiei Bran, adică 1,4 milioane de lei. Profitul Alco Rom SRL a crescut spectaculos în ultimii cinci ani, de la 3.000 de lei în 2012, până la 1,4 milioane de lei în 2016, an în care firma a raportat o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei, 18 angajaţi, dar şi datorii de 2,7 milioane de lei. Societatea cu sediul în localitatea sătmăreană Mărtineşti are ca domeniu de activitate distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice şi produce palinca Bran. Asociaţii firmei sunt Ioan şi Maria Bran, părinţii ministrului Ioana Bran.

 

Din construcţii și ţevi, la palincă și minister

Ministrul Ioana Bran era director general adjunct al Alco Rom SRL în perioada când Garda Financiară a descoperit neregulile pentru care a confiscat peste 1,6 milioane de lei. Demnitarul s-a af lat la conducerea producătorului de palincă până în 2016, când tânăra a fost aleasă deputat PSD de Satu Mare. Anterior, Ioana Bran a mai fost angajată la Euro Prod SA Satu Mare, un prelucrător de ţevi aflat, de asemenea, în proprietatea familiei, iar înainte de asta la Sell Bran SRL, o firmă de construcţii a fratelui său, radiată între timp.

Din ianuarie 2018, palincara Ioana Bran este ministrul Tineretului şi Sportului. Potrivit declaraţiei sale de avere, demnitarul are un apartament în Satu Mare, o maşină Audi, aproape 200.000 de lei în bănci şi a împrumutat o persoană fizică în nume personal cu 30.000 de euro. Ioana Bran a raportat pentru anul trecut venituri de 147.810 lei, de la Camera Deputaţilor.

Ioana Bran este preşedintele Tineretului Social Democrat Satu Mare, vicepreşedinte PSD şi a venit pe postul de ministru din funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor

Fratele demnitarului, corupt dovedit

Nu doar Ioana Bran a avut probleme cu legea. Daniel Marin Bran, fratele ministrului, a fost  condamnat definitiv în 2015 la doi de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii pentru trafic de influenţă. Fost consilier la Ministerul Agriculturii, Daniel Bran (foto) a fost arestat în decembrie 2013 după ce a primit în primăvara acelui an o şpagă de 500.000 de euro de la omul de afaceri Michael Mureşan pentru a-l ajuta pe acesta să primească mai multe despăgubiri de la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP). Potrivit DNA, Mureşan a încasat ulterior peste 5,2 milioane de euro de la ANRP. Procurorii au arătat că, pentru a ascunde originea ilicită a banilor, Daniel Bran a cumpărat din cei 500.000 de euro o maşină de lux soţiei sale, în valoare de 45.000 de euro.

Putem sesiza aici şi coincidenţa controlului de la ANAF, care descoperea în aceeaşi perioadă 1,6 milioane lei nejustificaţi la firma familiei Bran.

1.600.927 lei a confiscat ANAF de la magazinul de băuturi alcoolice al familiei Bran

 

Ministrul Ioana Bran se laudă că face parte din a patra generaţie de palincari. Afacerile cu alcool i-au asigurat ascensiunea politică

 

Pălinca Bran se fabrică în familia ministrului Tineretului şi Sportului de patru generaţii. Băuturile sunt livrate la export, hotelurilor de patru şi cinci stele din Capitală, dar şi în câteva magazine din ţară

 

×
Subiecte în articol: Ioana Bran palinca distileriile bran