x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gabriel Biriş, revoltat de punerea sub acuzare a Marianei Vizoli, Daniel Diaconescu şi Ciprian Badea, în dosarul Murfatlar

Gabriel Biriş, revoltat de punerea sub acuzare a Marianei Vizoli, Daniel Diaconescu şi Ciprian Badea, în dosarul Murfatlar

24 Oct 2016   •   12:10
Gabriel Biriş, revoltat de punerea sub acuzare a Marianei Vizoli, Daniel Diaconescu şi Ciprian Badea, în dosarul Murfatlar
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Gabriel Biriş este revoltat de modul în care autorităţile abordează dosarul Murfatlar şi de faptul că Mariana Vizoli, Daniel Diaconescu şi Ciprian Badea au fost puşi sub acuzare în această cauză.

Analistul financiar a comentat evenimentele respective într-o postare recentă pe Facebook.

"Lupta impotriva coruptiei, la fel ca si lupta impotriva evaziunii, poate fi extrem de usor compromisa prin excese, prin crearea de prea multe victime colaterale.

Am atras atentia cu privire la asta atat fostei cat si actualei conduceri a ANAF.

Am facut-o in caItate de cetatean, de profesionist al taxelor iar ulterior in calitate de secretar de stat si mi-am atras oprobiul unora dintre sefii acestei institutii.

O fac si acum: atrag atentia cui trebuie sa faca ceva ca politica penala a statului nostru a luat-o razna!

Ce vad acum in dosarul Murfatlar ma oripileaza!

Oameni precum Mariana Vizoli, Daniel Diaconescu sau Ciprian Badea sunt acuzati si pusi sub control judiciar pentru decizii profesionale care tin de domeniul normalitatii absolute, fara ca nici macar procurorul sa se mai straduiasca sa sustina ca ar fi obtinut un avantaj pentru sine. O lege neroada ii permite sa faca asta. Iar atunci cand singura unealta e ciocanul, vezi cuie peste tot...

Cu puteri mari vin si responsabilitati mari, acum insa la procurori vad doar puteri mari...

Plastic vorbind, ce a fost mai intai: oul sau gaina?

Pentru ca, in urma cu peste 6 ani, acesti oameni nici macar nu si-au pus aceasta intrebare, acum sunt acuzati de abuz in serviciu iar carierele lor frante. Si nu sunt numai ei, ei sunt doar cei cu functiile cele mai mari - sunt mult mai multi care sunt acuzati pentru ca au facut ceva ce nici un om normal la cap nu ar fi facut altfel, si atunci si acum.

Stim cu totii cat de mult rau a facut si inca mai face coruptia in tara noastra. Nu putem scapa insa de un rau facand alte rele. Asa cum am mai spus si cum cred cu tarie, victimele colaterale nu au ce cauta intr-un stat de drept.

Lupta impotriva coruptiei tocmai a primit o mare lovitura... Si nu din exterior, din interior. Excesele decredibilizeaza iar acum exact asta se intampla.

ps. Ca o ironie a sortii, procurorul a decapitat exponentii principali ai celor doua scoli de gandire din Finante. Mariana Vizoli este adeptul moderatiei, a legii clare care sa nu poata da nastere la abuz. Ea intelege ca pozitia contribuabilului este mult mai slaba si ca trebuie protejat si a fost principalul meu aliat in "indulcirea" lui 088 si in promovarea si formularea solutiei de eliminare a "intentiei si capacitatii" (inclusa in proiectul care a generat demisia mea). Daniel Diaconescu dimpotriva, este adeptul actiunilor in forta, a legii care sa permita cat mai multe inspectorilor in "lupta" impotriva evaziunii, fara a da prea multa atentie drepturilor contribuabililor. El a fost principalul adversar (nu dusman!) in modificarea lui 088 si a altor masuri considerate de mine a fi generatoare de abuzuri. Amandoua "scolile" sunt insa necesare si utile, acum au fost decapitate. Ce punem in loc? Sau asta e treaba altcuiva?

ps2. Prevad ca nimeni din Finante nu isi va mai asuma sa rezolve ceva. Cererile contribuabililor vor trena sau vor fi respinse si trimise in instante. Cei mai buni vor pleca pur si simplu, salarii cel putin duble pot fi obtinute in consultanta. Vom incepe sa constatam ca blocajele cresc si devin cvasi-generalizate. Ce s-a intamplat azi este ucigator mai ales pentru afacerile oneste, dar si pentru buget. Devenim interesati de subiect?

ps3. Nu am mai spus asta niciodata pentru ca am crezut ca este posibil ca cei acuzati sa fi avut castiguri personale din anumite decizii. Aici insa acest lucru este atat de evident (ca nu au luat/primit nimic doar si-au facut treaba asa cum au stiut ei mai bine!) ca procurorul nici macar nu s-a mai obosit sa sustina asta. As minti si m-as minti daca as considera ca asta e normalitatea...

ps4. Folosind aceeasi logica cu cea folosita de procurori in acest caz, va trebui ca, de acum incolo, in toate procesele penale in legatura accidente auto sa ii vedem acuzati si pe politistii care i-au examinat si au dat carnetul de conducere cu ani de zile in urma.

ps5. Bucuria cu care unii comenteaza evenimente ca acesta imi aduce aminte de evul mediu, cand executiile publice erau oferite ca spectacole spre deliciul plebei... Asa au putut sa existe enormitati precum inchizitia sau vanatoarea de vrajitoare. Acum locul pietei publice a fost luat de TV/internet. Pare ca nu ne-am schimbat prea mult..."

×