x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mâncarea din import ne costă 500 milioane euro lunar

Mâncarea din import ne costă 500 milioane euro lunar

de Daniela Ivan    |    02 Feb 2016   •   08:54
Mâncarea din import ne costă 500 milioane euro lunar
Sursa foto: Diana Oros

Aproape 70% din mâncarea care se vinde în România provine din import. Nu mai avem capacitatea să producem suficientă hrană şi cumpărăm aproape tot. De la grâu şi porumb, la carne de porc şi pasăre. De la mere şi roşii, la ciocolată, bomboane şi pâine.

Românii cheltuie lunar pe mâncare 3,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă în jur de 780 milioane de euro, potrivit unei estimări realizate de Jurnalul Naţional. Calculul are la bază datele referitoare la veniturile şi cheltuielile populaţiei, prezentate de Institutul Naţional de Statistică în lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai în România“, din care reiese că media generală a bugetului lunar alocat pentru asigurarea hranei este de 492,8 lei per gospodărie. Cum în România sunt înregistrate oficial 7,1 milioane de gospodării, rezultă că românii cheltuie lunar pe mâncare şi băutură 3,5 miliarde de lei (780 milioane euro). Din această sumă, 500 de milioane de euro se cheltuie pe importuri, potrivit datelor statistice, ceea ce înseamnă că în ţară rămân în jur de 280 de milioane de euro, sub 30%. Spre exemplu, în luna octombrie 2015, România a importat produse agroalimentare în valoare de 545 milioane de euro. Jumătate din bani, 253 milioane de euro, s-au dus pe produse alimentare – preparate din carne, peşte, legume şi fructe, zaharuri şi produse zaharoase, băuturi alcoolice şi nealcoolice şi tutun. Alte 152,7 milioane de euro au fost cheltuiţi pe importurile de legume şi fructe proaspete, cafea, ceai şi cereale. În plus, 122,3 milioane de euro au ieşit din ţară pentru asigurarea importurilor de lapte, peşte şi produselor din carne.

Mâncăm carne „made in CE”
Pentru că nu mai producem suficient, importăm lunar în jur de 32.200 de tone de carne de porc şi pasăre. Cea mai mare parte a porcilor vin din Germania, Ungaria şi Spania, iar păsările provin din Ungaria, Polonia şi Olanda. De ce nu putem să o producem la noi? S-a pierdut legătura dintre ferme şi procesatori, spun specialiştii. „Până în 1998 au fost distruse crescătoriile de porci din România, dar în ultimii ani am început să facem investiţii pe fonduri europene şi să construim ferme. Cu toate astea, procesatorii români spun că porcul românesc este mai scump, are şi multă grăsime şi ies mai bine dacă îl cumpără din alte state. Dar, pe piaţa liberă, în decembrie 2015, preţul a fost foarte scăzut. Cred că problema este că s-a pierdut legătura, colaborarea, dintre fermele româneşti şi procesatori”, spune Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Nu mai avem fructe şi legume
Lunar dăm pe fructele şi legumele din import circa 54 milioane de euro, în loc să le producem aici, în ţară. „ Nu avem asociaţii de legumicultori sau de pomicultori care să însumeze o mare parte a producătorilor, s-au distrus plantaţiile, serele şi solariile”, spune Frumosu. Acesta a adăugat că majoritatea comerţului cu alimente se face acum prin lanţurile de supermarketuri şi hypermarketuri care au nevoie de cantităţi mari de legume şi fructe pe care producătorii locali nu le pot oferi.

Românii au consumat, în luna octombrie, 6.392 de tone de ciocolată, bomboane şi alte produse care conţin cacao, în sumă totală de 27,215 milioane de euro. Germania, Polonia şi Bulgaria au furnizat mai mult de jumătate din importuri.

Importurile de produse de patiserie şi brutărie se ridică lunar la 12.167 de tone, valoarea lor fiind de 37,8 milioane de euro. O mare parte a banilor au ajuns la producătorii din Polonia, Germania şi Italia. Lanţul de supermarket Lidl este al 11-lea importator român, aproape tot ce vinde provine din Germania şi Polonia.
 

×