x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Privatizare CFR Marfă cu un condamnat pentru fraudă

Privatizare CFR Marfă cu un condamnat pentru fraudă

de Daniela Ivan    |    13 Mai 2013   •   15:01
Privatizare CFR Marfă cu un condamnat pentru fraudă
Firma americană OmniTRAX a venit de mână cu Philip Bloom, închis pentru spălare de bani şi fraudă în Irak.

Una dintre cele trei firme care s-a înscris pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la CFR Marfă este compania OmniTRAX, reprezentată la licitaţie de Philip Bloom, un american condamnat pentru spălare de bani şi fraudă. Acesta a lucrat în România şI a fost implicat în mai multe privatizări după 1990.

Philip Bloom a fost condamnat în 2007 la patru ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri în valoare de 3,6 milioane de dolari, informează site-ul Sursa zilei.  A fraudat Autoritatea Provizorie a Coaliţiei din Irak, prin trucarea de licitaţii, mituirea oficialilor şi însuşirea unor sume de bani.  Bloom fost cercetat şi de DIICOT pentru spălare de bani pentru că s-a bănuit că o parte din sumele fraudate au trecut prin conturi din România.

Trei competitori la start

OmniTRAX este una dintre cele mai mari firme din America de Nord  furnizoare de servicii de management pentru industria feroviară, care administrează 16 linii ferate regionale ce deservesc zece state din SUA şi trei provincii canadiene, potrivit site-ul companiei. Mai mult, compania administrează portul din Churchill, de pe coasta de Vest a Golfului Hudson.În afară de firma americană în competiţie au mai intrat două firme din România - Grup Feroviar Român  şi Transferoviar Grup, în asociere cu Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria.

Grup Feroviar Român, deţinută de Gruia Stoica şi Vasile Didilă, este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar. GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive. în asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euroTransferoviar Grup este o companie înfiinţată în 2003, al cărei obiect de activitate este asigurarea serviciilor de transport,logistică feroviară şi manevră feroviară de marfă, gestionarea de infrastructură feroviară, construcţia de căi ferate, drumuri şi autostrăzi. Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria este un fond de investiţii de tradiţie din Austria fondat în 1957, administrând active de peste două miliarde de euro în domenii cum ar fi managementul activelor, investiţii, fuziuni şi achiziţii, restructurări, dezvoltare rezidenţială.

Curăţată de datorii

CFR Marfa are datorii către stat în valoare de 1,5 miliarde lei, însă acestea vor fi şterse

 în momentul în care compania va fi privatizată, potrivit ministrului transporturilor Relu Fenechiu. Acesta a mai spus că demersurile pentru realizarea acestei operaţiuni au fost deja realizate, există acordul de principiu din partea instituţiilor financiare internaţionale şi al Comisiei Europene. Restul de peste 500 de milioane de lei, suma pe care CFR Marfa o datoreaza catre alte entitati, va ramane la companie, banii urmand sa fie achitati de noul cumparator si de Ministerul Transporturilor,proportional cu pachetul de actiuni detinut de fiecare dintre cele doua parti. Licitatia pentru pachetul de 51% din actiunile CFR Marfa va porni de la un pret de 798,05 milioane lei, se arata in anuntul de privatizare lansat astazi de Ministerul Transporturilor.

×