Noi proteste împotriva gazelor de şist sunt programate astăzi începând cu ora 17.00 în peste 20 de oraşe din toată ţara în ceea ce organizatorii au numit “Ziua naţională împotriva exploatării gazelor de şist”. Protestele sunt organizate de peste 80 de organizaţii non-guvernamentale.
Manifestaţiile vor avea loc în Bucureşti, Bârlad, Alba Iulia, Arad, Sibiu, Braşov, Târgu Neamţ, Mangalia, 2 Mai, Călăraşi, Piatra Neamt, Slatina, Galaţi, Timişoara, Oradea, Iaşi, Costinesti, Buziaş, Cluj-Napoca, Vaslui, Suceava, Craiova şi Codlea. Protestatarii cer anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare, dezvoltare şi exploatare emise pentru Chevron, East West Petroleum şi Clara Petroleum.
Cine vrea să exploateze
Chevron a obţinut anul trecut acorduri de explorare şi exploatare pentru perimetrele Costineşti, Adamclisi şI Vama Veche din Dobrogea. Anterior, cumpărase un alt perimetru în zona Bârlad. Acordurile pentru celelalte două companii au fost eliberate în luna decembrie. East West Petroleum este parteneră cu compania sârbă NIS, o subsidiară a grupului rus Gazprom. Perimetrele East West Petroleum şi Clara Petroleum se află în vestul ţării, în judeţele Bihor, Arad şi Timiş.
„Ne opunem oricărei ingerinţe din partea corporaţiilor în scrierea legislaţiei româneşti, în dauna interesului cetăţeanului. Denunţăm corupţia la nivel înalt care serveşte interese anticetăţeneşti. Luptăm pentru dreptul la un mediu sănătos, pentru dreptul la viaţă şi sănătate, pentru dreptul la o corectă informare a cetăţenilor”, se arată în comunicatul organizatorilor.
În timpul manifestaţiilor se vor depune petiţii la prefecturi, ca procedură prealabilă pentru începerea operaţiunilor de anulare a actelor legislative prin care perimetrele s-au acordat.
ANRM n-a detectat urmă de licenţă
|n urmă cu câteva zile Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), declara în mod surprinzător că în România nu există licenţe pentru explorarea sau exploatarea gazelor de şist, iar toate companiile au licenţe doar pentru gaz convenţional, urmând ca pentru gazele şi petrolul de şist să se realizeze o legislaţie separată. „Tot ce s-a dat a fost pe gaze convenţionale. În acest moment, nicio companie din România nu are voie nici măcar să facă explorări pe resurse neconvenţionale”, a continuat oficialul. Duţu a mai spus că aceste licenţe vor fi acordate dacă la nivel guvernamental se decide că exploatarea acestor resurse este benefică şi nu este periculoasă. Cu toate acestea premierul Victor Ponta s-a pronunţat săptămâna trecută pentru explorarea gazelor de şist. Exploatarea gazelor neconvenţionale este înscrisă în parteneriatul strategic al României cu SUA.
Ce este fracturarea hidraulică
Principala problemă legată de exploatarea gazelor de şist o constituie fracturarea hidraulică. Aceasta este metoda de extracţie a gazului, şi constă în săparea unei conducte verticale până la rocă. Ulterior se face o săpătura orizontală până la rocă, după care se detonează mici încărcături de explozibili care eliberează gazul. Ulterior se pompează apă la mare presiune, amestecată cu o serie de substanţe chimice şI nisip, care menţin fisura deschisă. În final, gazul este captat pe ţevi.
Îngrijorări pentru sănătate şi mediu
Exploatarea gazelor de şist poate duce la contaminarea pânzei freatice, a apei de suprafaţă şi a aerului, iar pentru fiecare zăcământ trebuie realizat în mod obligatoriu un studiu de impact, potrivit unui raport oficial realizat anul trecut pentru Uniunea Europeană. În luna septembrie 2012, Comisia pentru Industrie , Cercetare şi Energie a Parlamentului European a votat o rezoluţie prin care se cereau “regimuri solide de reglementare” pentru extragerea gazelor de şist. |n februarie, Peter Altmaier, ministrul Mediului din Germania a cerut interzicerea extracţiei de gaze prin fracturare.
“Revoluţia” americană
Cu toate acestea, nu tot ce este legat de gazele de şist este neapărat negativ. Din cauza abundenţei, SUA au întrecut Rusia şI au devenit cel mai mare producător mondial de gaze. Ca urmare a ofertei puternice şI preţul acestora a scăzut puternic, ca şI al energiei electrice produsă în termocentralele care utilizează acest combustibil. Recent Voestalpine a anunţat planurile pentru realizarea unei oţelării mici în SUA, atrasă de preţul mic al electricităţii. Mai mult, americanii au început să exporte gaze.