x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şase milioane de contracte au ajuns la recuperatori

Şase milioane de contracte au ajuns la recuperatori

de Daniela Ivan    |    17 Mar 2016   •   19:54
Şase milioane de contracte au ajuns la recuperatori
Sursa foto: danr13/Getty Images/iStockphoto

Firmele de recuperare au de luat de la români datorii restante, externalizate de bănci sau de firmele de utilităţi, în valoare totală de peste 10 miliarde de euro, potrivit unui studiu elaborat de Asociaţia de Management al Creanţelor Comerciale.

Aceşti bani provin din credite restante sau facturi neachitate aferente a peste şase milioane de contracte. La acestă valoare se mai adaugă 471,6 milioane de euro, datorii cumpărate de recuperatori, corespunzătoare unui număr de 419.000 de cazuri.

Din această sumă, credite neperformante în valoare de 8,8 miliarde de euro au fost transferate internaţional, către entităţi specializate de colectare, din cadrul grupurilor mamă, pe care le-au înfiinţat, de regulă, băncile. Aceste creanţe reprezintă 87% din totalul restanţelor persoane fizice.

Numai restul de 858 de milioane de euro sunt externalizate către firmele de recuperare care acţionează în România, şi este vorba, în special, despre creditele de consum. Chiar şi în aceste condiţii, piaţa autohtonă a crescut în 2015 comparativ cu 2014 atât valoric, cât şi ca număr de cazuri.

Peste 650.000 de contracte au fost externalizate către recuperatori în această perioadă, iar valoarea aferentă acestora a fost de peste 77 milioane de euro. Asociaţia de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC), din care fac parte cele mai importante companii de profil, a remarcat că pe măsură ce numărul de cazuri a crescut, valoarea medie a creanţelor externalizate a scăzut.

Astfel, de la 188 de euro în 2015 s-a ajuns la 178 de euro în 2014. Datele prezentate de AMCC mai arată că firmele de recuperare au cumpărat creanţe mai puţine în 2015 comparativ cu 2014, pe măsură ce externalizarea a devenit tendinţa dominantă a pieţei.

Gradul de recuperare, sub 30%

Colectarea creanţelor a înregistrat anul trecut o creştere de 27% comparativ cu 2014, evoluţie datorată în mare parte creşterii cu 29% a valorii sumelor colectate pe segmentul persoanelor fizice. Acestea au ajuns la aproximativ 359 milioane de euro, a declarat Georg Kovacs, preşedintele AMCC.

Valoarea datoriilor recuperate de la persoane fizice a fost anul trecut de 331,12 milioane de euro, iar cea a creanţelor recuperate de la companii de 27,7 milioane de euro. Per total aceasta înseamnă circa 26,9% din totalul de 1,3 miliarde de euro, la cât se ridică valoarea pieţei de creanţe externalizate sau cumpărate de firmele de recuperare din România.

“AMCC consideră binevenită şi necesară o legislaţie care să reglementeze acest domeniu de activitate” a precizat Georg Kovacs. Un proiect de ordonanță de urgență publicat la începutul acestui an de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), prevede că firmele de recuperare de creanțe nu vor mai avea voie să hărțuiască o persoană în vederea recuperării debitelor.

Companiile de colectare a creanţelor din România rămân concentrate să ofere soluţii debitorilor pe cale amiabilă, iar corespondenţa scrisă rămâne cea mai utilizată metodă în România-  Georg Kovacs, preşedintele AMCC

Firmele de creanţe au colectat 359 milioane euro anul trecut, cu 27% mai mult față de 2014

Recuperatorii nu vor mai avea voie să îi contacteze pe rău platnici  între orele 20 seara și 9 dimineața, nu îi vor mai putea căuta la locul de muncă și nu vor mai putea apela la intermediari pentru contactarea acestor persoane.

×