x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Singurul muzeu al Masoneriei, restaurat de un apropiat al BOR

Singurul muzeu al Masoneriei, restaurat de un apropiat al BOR

de Cristian Anton    |    06 Apr 2018   •   10:32
Singurul muzeu al Masoneriei, restaurat de un apropiat al BOR
Sursa foto:

Fostul templu masonic din Oradea va fi restaurat şi repus în circuitul cultural al oraşului de firma unui creştin fervent, unul din puţinii laici care au dreptul de a-l alege pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Clădirea va deveni, din 2019, singurul muzeu al Masoneriei din România şi Europa de Est. Proiectul este derulat de Primăria Oradea, care a atras pentru înfiinţarea muzeului masonic fonduri europene de 5,5 milioane de lei. Euras SRL, firma restauratoare, este deţinută de Mircea Leţiu, decorat de biserică pentru eforturile depuse în sprijinul ortodoxismului şi membru al Adunării Naţionale Bisericeşti.

Primăria Oradea a încheiat pe 03.04.2018 un contract privind „restaurarea, conservarea şi integrarea în circuitul cultural a obiectivului Muzeul Francmasoneriei din Oradea- monument istoric de importanţă locală, în vederea valorificării patrimoniului cultural în stil eclectic şi secession şi a idetintăţii culturale pentru impulsionarea dezvoltării turistice a Municipiului Oradea”.

Pe lângă lucrările de restaurare, firma câştigătoare trebuie să asigure digitalizarea obiectivului, dar şi o campanie de promovare a muzeului. Primăria Oradea estimează un număr de 2.000 de turişti pe an pentru unicul muzeu francmasonic din Europa de Est

Înţelegerea a fost semnată în urma unei cereri de oferte iniţiate în noiembrie 2017, câştigătoare fiind Euras SRL din Satu Mare, singura firmă înscrisă în competiţie. Valoarea totală a lucrărilor este de 3.703.875,75 lei, fără TVA, bani provenind din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional.

Restaurări de zeci de milioane

Euras SRL este specializată în lucrări de restaurare, motiv pentru care toţi clienţii săi sunt instituţii publice. Firma a raportat pentru anul 2017 afaceri de 20 milioane de lei şi un profit net de numai 280.000 lei, cu 74 angajaţi, dar şi datorii de 5,7 milioane lei. Euras SRL a primit din 2007 până în prezent 92 de contracte, majoritatea de la primării, dar şi de la diverse parohii.

70m milioane de euro este valoarea totală a contractelor primite de Euras SRL de la instituţii publice

Reprezentative sunt un centru de informare turistică, realizat pe baza unui contract de 56 milioane lei, primit în decembrie 2013 de la Primăria Onceşti, reabilitarea zonei Dealul Cetăţii- 30,5 milioane lei în februarie 2013 de la Primăria Deva, 20 milioane lei în aprilie 2013 de la Episcopia Romano- Catolică Timişoara pentru restaurarea Ansamblului Maria Radna, restaurarea Cetăţii Feldioara- 15,3 milioane lei în februarie 2013 de la Consiliul Judeţean Braşov, reparaţii capitale la Muzeul Ţării Crişurilor- şase milioane lei în august 2016 de la Consiliul Judeţean Bihor, peste 10 milioane lei în februarie 2018 pentru reabilitarea Băii Populare din Sibiu etc.  

Afaceristul care îl alege pe patriarh

Patronul Euras, Mircea Leţiu, este deputat în Adunarea Eparhială, unul din cei 70 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc, din Adunarea Naţională Bisericească, care îl aleg pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Leţiu se află în forul suprem al bisericii din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, omul de afaceri fiind decorat cu diploma Crucea Voievodală pentru meritele sale în susţinerea ortodoxismului românesc. O ironie a sorţii face, astfel, ca unul din mirenii de frunte ai Bisericii Ortodoxe Române să restaureze un templu masonic, în condiţiile în care masoneria este, oficial, osândită de BOR.

Templul masonic, o bijuterie arhitectonică

Fostul templu masonic din Oradea este considerat o bijuterie arhitectonică a unuia din cele mai frumoase oraşe din România. Clădirea a fost ridicată între 1901 şi 1902 după planurile arhitecţilor Balint Zoltan şi Jambor Lajos, membri ai Lojei Masonice Budapesta, ca sediu al lojei masonice „Sfântul Ladislau”. Loja masonică din Oradea a luat fiinţă în 1876 şi s-a aflat în subordinea Marii Loje a Ioaniţilor. În perioada interbelică, imobilul a servit ca o creşă pentru copii orfani sau abandonaţi, inaugurată în 1924 de Regina Maria. În timpul comunismului a funcţionat ca grădiniţă de copii, iar din 1991 a devenit sediul Vămii Oradea. După mutarea instituţiei la Cluj Napoca, imobilul a fost abandonat, pentru a fi trecut recent din proprietatea ANAF în cea a Primăriei Oradea. 

×