x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tranzacţiile bizare sau sabotaj la Oil Terminal?

Tranzacţiile bizare sau sabotaj la Oil Terminal?

de Cristian Anton    |    02 Aug 2017   •   14:45
Tranzacţiile bizare sau sabotaj la Oil Terminal?
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Sebastian Valentin Dumitrescu, bărbatul de 94 de ani care a bulversat Bursa de Valori Bucureşti (BVB) prin tranzacţiile sale cu acţiuni Oil Terminal SA, continuă să şocheze piaţa de capital. Misteriosul investitor are un comportament bizar, cumpărând pachete mari de acţiuni pe care le revinde imediat la preţuri mai mici. Dincolo de pierderile de milioane de lei pe care le înregistrează bărbatul, care a ajuns la un moment dat să deţină aproape 20% din societatea constănţeană, apare şi un semn de întrebare legitim: încearcă cineva să saboteze Oil Terminal, companie petrolieră de stat strategică?

 

Sebastian Valentin Dumitrescu a derulat numai în luna iulie 12 tranzacţii cu acţiuni Oil Terminal alternând, ca de obicei, cumpărările cu vânzările. O perioadă de respiro pentru misteriosul investitor de 94 de ani după ce, în luna iunie, a şocat BVB cu mutările sale. Astfel, pe 8 iunie a cumpărat aproape 17 milioane de acţiuni cu 0,19 lei/acţiune, o tranzacţie de 3,2 milioane de lei.

20% din Oil Terminal pare a fi limita maximă atinsă, în iunie. O deţinere exactă este imposibil de stabilit

A doua zi, însă, în mod cu totul inexplicabil, Dumitrescu vinde 1,3 milioane de acţiuni cu 0,18 lei/acţiune pentru ca, pe 14 iunie, să vândă încă 4,4 milioane de acţiuni cu 0,14 lei/acţiune.

 

Potrivit legii, operaţiunea, care aparent nu are scop economic sau prezintă un caracter neobişnuit, trezind suspiciuni, poate fi considerată tranzacţie suspectă. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuia de mult să pornească o investigaţie asupra lui Sebastian Valentin Dumitrescu

Pierderi nete de aproape un milion de lei, în doar câteva zile, care ar indica mai degrabă un sinucigaş decât un „rechin” al bursei. Nu e de mirare că acţiunile sale contradictorii au stârnit panică pe piaţă, iar acţiunile Oil Terminal SA s-au prăbuşit cu 20% în perioada 8-9 iunie.

A dat în judecată compania

După mişcările haotice de pe bursă, Dumitrescu a decis să dea în judecată Oil Terminal, pe 19 iulie a.c., contestând o hotărâre AGA din 2016 privind majorarea capitalului social al societăţii. Altă mutare ciudată, pentru că toate demersurile similare ale foştilor acţionari semnificativi Fondul Proprietatea şi Broadhurst Investments Ltd au fost respinse de instanţă, iar informaţiile sunt publice. Se presupune că investitorul de 94 de ani ştia acest lucru atunci când s-a hotărât să preia circa 20% din acţiuni, pentru care a plătit milioane de euro.

Păcălit de alţii sau vehicul al unor interese de subminare a Oil Terminal, un bărbat de 94 de ani creează panică pe bursă

 

 

 

×
Subiecte în articol: oil terminal