x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UE ne obligă să facem legi pentru protecţia turiştilor

UE ne obligă să facem legi pentru protecţia turiştilor

de Cristian Anton    |    21 Apr 2017   •   11:32
UE ne obligă să facem legi pentru protecţia turiştilor
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

România va intra în infringement şi va plăti amenzi dacă, până la sfârşitul anului, nu va rezolva problema garantării pachetelor turistice. Directiva Uniunii Europene legată de activitatea agenţiilor de voiaj vine în contextul în care, în ultimul timp, mii de români au rămas fără vacanţe şi cu banii luaţi, după ce firmele la care au rezervat servicii turistice au dat faliment.

Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului, consideră o prioritatea modificarea legislaţiei turistice. „Trebuie să modificăm legislaţia în acest domeniu, fiindcă avem o directivă europeană care prevede foarte clar ce se întâmplă în zona agenţiilor de turism, în caz de insolvenţă sau faliment. Îmi doresc ca problema garantării pachetelor turistice să fie subiect închis până în 3 septembrie, deoarece din 31 decembrie, România poate intra în procedură de infringement.Trebuie să găsim o soluţie. La ora actuală sunt foarte puţine instrumente financiare. Vorbim de asigurări care sunt de 10.000, respectiv 50.000 de dolari, dar s-a demonstrat în timp că au fost în detrimentul cetăţenilor din România. Trebuie să găsim nişte soluţii viabile şi de viitor în aşa fel încât fiecare cetăţean din România să fie protejat în momentul în care va achiziţiona un pachet de servicii turistice”, a declarat ministrul pentru „Jurnalul Naţional”.

 

„Dacă la 31 decembrie nu rezolvăm problema garantării pachetelor turistice, intrăm în infringement, iar statul român va primi amenzi. Soluția ar putea fi crearea unui fond de garantare, care să fie alimentat de agenţiile de turism cu 2% din venituri”, ministrul Turismului

“Aceasta ar fi o măsură viabilă pentru protejarea turiştilor în cazul insolvenţei sau falimentului agenţiei de voiaj. Statul ar trebui să aibă un control minim, prin doi reprezentanţi, unul de la Ministerul Turismului, unul de la Ministerul Finanţelor şi restul să fie de la entităţile private. Reprezentanţii agenţiilor de turism vor decide cum va fi gestionat fondul de garantare”, a mai spus Dobre.

În toamna anului trecut, agenţia de turism Mareea, una din cele mai mari din ţară, şi-a anunţat clienţii că nu le va mai putea onora vacanţele pentru care aceştia au plătit déjà şi a intrat în insolvenţă. Anterior, şi Genius Travel intra în colaps financiar. În urma unei analize a pieţei, experţii din turism au avertizat că mai bine de alte 30 de agenţii de voiaj se află într-o situaţie dificilă şi pot oricând intra în insolvenţă. De asemenea, autorităţile au radiat anul trecut aproape 1.400 de agenţii care nu aveau poliţe de asigurare. Mii de turişti au fost prejudiciaţi cu sute de mii de euro.

×