x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vinul românesc din 2017 va fi unul de excepţie

Vinul românesc din 2017 va fi unul de excepţie

de Cristian Anton    |    08 Sep 2017   •   19:42
Vinul românesc din 2017 va fi unul de excepţie
Sursa foto: Tay Jnr/Getty Images

Vinul românesc din 2017 va fi unul de excepţie din punct de vedere calitativ, iar producţia va fi 10-15% mai mare faţă de cea de aul trecut, ajungând până la 3,6 milioane de hectolitri. Cea mai mare creştere a producţiei de struguri pentru vin este în Muntenia, în zona viticolă Dealu Mare, de 20%. România a exportat anul trecut 12.900 tone de vin, dar a importat de patru ori mai mult, respectiv 50.200 tone.

"Vinul românesc din producţia acestui an va fi unul de excepţie din punct de vedere calitativ, ideal pentru învechirea în vinotecile cramelor şi ale iubitorilor de vin. Cu siguranţă, vinurile româneşti vor obţine distincţii numeroase la concursuri internaţionale datorită calităţii, pentru că 2017 este an de vinotecă pentru vinul românesc", a declarat directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

3,6 milioane hectolitri va fi producţia de vin în acest an  

Cea mai mare creştere a producţiei de struguri pentru vin este estimată în regiunea Munteniei, zona viticolă Dealu Mare, cu circa 20% mai mult faţă de anul anterior, dar şi în Dobrogea, unde estimările arată un plus de 15 - 20%.

Toate podgoriile au producţii mari

La fel, podgoriile din Moldova, zona de nord (Cotnari) şi zonele Iaşi/Vaslui şi Bohotin estimează că vor avea o producţie de struguri mai mare cu 10%, în timp în zona de sud (Vrancea) a Moldovei producţiile pot fi cu 15% mai mari în acest an. Producătorii de vin estimează pentru regiunea Transilvaniei şi cea a Banatului o creştere a producţiei de struguri cu circa 10% în 2017 faţă de 2016. 

Anul trecut, România a obţinut o producţie de vin de 3,267 milioane de hectolitri, cu 10% mai mică decât în 2015 (3,627 milioane de hectolitri) şi faţă de anul 2014, când s-au produs 3,75 milioane de hectolitri, şi faţă de 2013, când s-a înregistrat o producţie record de 5,11 milioane de hectolitri

Pentru regiunea Olteniei, zona Segarcea, creşterea este de 15%, în Sâmbureşti şi Mehedinţi, un plus de 10 - 15%, iar în zona Corcova, estimările actuale arată o producţie de struguri mai mare cu circa 10% în acest an comparativ cu anul trecut. 

Importurile, încă mari

România a exportat anul trecut în ţările intra şi extracomunitare 12.900 tone de vin, însă a importat de aproape patru ori mai mult, respectiv 50.200 tone. Exporturile de vinuri au adus încasări de 20,5 milioane de euro, în timp ce valoarea importurilor de vin s-a ridicat la 47,5 milioane de euro în anul 2016. Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor.

Culesul strugurilor a început pe 15 august în Oltenia şi se va termina în jur de 20 septembrie, în Transilvania
 

×