x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Lia Olguţa-Vasilescu

Astăzi e ziua ta, Lia Olguţa-Vasilescu

de Ramona Vintila    |    16 Noi 2012   •   00:07
Astăzi e ziua ta,  Lia Olguţa-Vasilescu
Sursa foto: Laurentiu Nica/Intact Images

Prima femeie primar de municipiu reşedinţă de judeţ din istoria României, Lia Olguţa-Vasilescu împlineşte duminică 38 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!"

"Sper ca norocul să stea lângă mine, ca până acum"
"Sunt ocupată până peste cap. Organizăm târgul de Crăciun, pentru prima oară la Craiova, după modelul Vienei sau Budapestei, orăşelul copiilor, tot felul de competiţii sportive şi spectacole, pentru că vreau să fie luna cadourilor pentru craioveni. În paralel, sunt atentă la deszăpezire, curăţenia oraşului şi la tot felul de probleme care nu mă preocupau deloc anul trecut. Am din ce în ce mai puţin timp pentru mine, dar îmi place ce fac şi o fac cu pasiune.

Despre începuturile mele în politică pot să spun că plecarea mea în Italia a trezit în mine naţionalismul, după ce am văzut cât de pregătiţi eram noi ca elevi şi cât de puţine lucruri se ştiau despre România. Ne-am întors acasă, eram cu o parte dintre colegii de liceu şi ne-am înscris toţi în politică. Era în 1991, perioada când toţi citeau ziare şi făceau politică. Ceilalţi s-au retras unul câte unul, eu am rămas pe baricade până acum.

Ceea ce nu se ştie despre mine este faptul că l-am tradus din italiană în română, o italiană dificilă, de secol al XIX-lea, pe Vilfredo Pareto, părintele . În baza traducerii şi interpretării scris de el, am obţinut titlul de doctor al Universităţii din Bucureşti. De asemenea, nu cred că se ştie că sunt preşedintele WAKO PRO, filiala România, cea mai mare federaţie de Kickboxing din lume, ca urmare, în primul rând, a calităţii de practicant de karate, centura neagră 2 dan. Poate din această cauză, cele mai importante competiţii de K1, din România, se ţin la Craiova.

Să faci politică în România de astăzi, să fii primar înseamnă multă, foarte multă muncă. Ştiu că din afară nu se vede aşa, dar administraţia e grea. Am angajat în primărie doi jurnalişti care scriau doar de administraţie. După 2 luni, unul mi-a spus că nu se aştepta să fie atât de mult de muncă. Mă felicit că am ales, totdeauna, calea care trebuie şi că am luat cele mai bune decizii în ceea ce priveşte cariera mea. Oricum, în plan politic sunt femeia cu cele mai bune rezultate obţinute doar prin alegeri: 63 la sută pe vot uninominal la Senat, fiind femeia cu cel mai mare scor obţinut în România şi prima femeie primar de municipiu reşedinţă de judeţ din istoria României. Am a-mi reproşa doar faptul că uneori mi-am ales greşit prietenii şi că am girat pentru unii care nu meritau, dar şi asta face parte din experienţa pe care o acumulezi spre maturitate.

Niciodată oamenii nu se vor mulţumi cu ceea ce au şi vor dori mai mult. Asta a fost şi cheia civilizaţiei. Au vrut mai mult şi mai uşor, au creat tehnologii, a avansat ştiinţa, au înlocuit oamenii cu maşini şi acum ne plângem că sunt mai puţine locuri de muncă... Un african care moare de foame va spune că în România e raiul, un român crede că America e ţara tuturor posibilităţilor, americanii sunt şi ei nemulţumiţi...

Cele mai frumoase amintiri ale vieţii mele, pe care le-aş retrăi oricând, au legătură cu copilul meu: când l-am ţinut prima dată în braţe, când a mers în picioruţe, când mi-a spus prima oară.

La început de an de viaţă, în afară se sănătate, îmi doresc noroc. Şi cei de pe Titanic erau sănătoşi şi plini de bani, dar n-au avut noroc. Sper să stea lângă mine, ca până acum, şi anul următor."

×
Subiecte în articol: Lia Olguta-Vasilescu