x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, prof univ dr Radu Rey

Astăzi e ziua ta, prof univ dr Radu Rey

de Ramona Vintila    |    18 Sep 2014   •   00:10
Astăzi e ziua ta, prof univ dr Radu Rey
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR/Agerpres

Iubitor al muntelui şi, în acelaşi timp, un luptător pentru drepturile muntelui şi al locuitorilor săi, preşedintele Comisiei de Montanologie a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, doctor în ştiinţe, cercetător ştiinţific, principalul autor al Legii Muntelui, a creat Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Montanologie şi Centrul pentru Dezvoltare în Carpaţi, prof univ dr Radu Rey a împlinit ieri 74 de ani. La mulţi ani!

“Îmi este dor de o Românie remoralizată şi prosperă”

Când ai un crez, trebuie să i te consacri cu totul
O mare parte din viaţa sa s-a consacrat cercetării realităţii, tradiţiilor, particularităţilor economice, sociale, culturale din zonele de munte europene. A scris cărţi, ca «Viitor în Carpaţi» şi «Civilizaţie montană», care au avut un mare impact naţional şi internaţional. Alte lucrări, sute de articole, filme, emisiuni radio-tv, conferinţe etc. A fondat, ajutat de colaboratori devotaţi, primele instituţii consacrate zonelor de munte din ţara noastră: Comisia Zonei Montane din România (1990), Agenţia Naţională a Zonei Montane (1994), Institutul de Montanologie - Sibiu (1991), Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi - CEFIDEC Vatra Dornei (1994) şi organizaţiile neguvernamentale - Forumul Montan din România (2002), Asociaţia Naţională pentru Dezvoltare Rurală Montană - ROMONTANA (2000), Federaţia Agricultorilor de Munte - Dorna (1993).

A contribuit semnificativ la instruirea a sute de specialişti pentru ruralul montan şi câteva mii de studenţi şi tineri agricultori de munte. A fost secretar şi consilier de stat, director şi director general în Ministerul Agriculturii şi opt ani vicepreşedinte al Asociaţiei europene a zonelor de munte EUROMONTANA. Este autorul principal al «Strategiei de dezvoltare durabilă a zonei montane» şi mai ales a primei «Legi a muntelui» din România (2004) şi a treia din Europa, după Italia şi Franţa, profesor universitar doctor honoris cauza, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi director, CS1 al Centrului de Economie Montană/INCE - Academia Română şi preşedintele Forumului Montan din România.

De-a lungul carierei sale, a aflat că atunci când ai un crez, “un ideal constructiv şi util peren, trebuie să i te consacri cu totul, să munceşti din greu, să ai tenacitate, să devii competent şi să ai curaj să accepţi sacrificii, să nu cedezi dificultăţilor, să fii generos şi înţelegător cu cei pe care îi aduci în tău, să ai răbdare şi să ştii să dai mult pentru alţii, să nu te laşi copleşit de lucruri mărunte, să apreciezi valoarea.”

Îi este mereu dor de munte, “de ţăranii mei şi frumoasele lor tradiţii, de turmele de pe pajişti, de o Românie remoralizată şi prosperă, de prietenii mei întru mai binele din Carpaţi - care au plecat din lume...”

×
Subiecte în articol: prof univ dr Radu Rey