x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale ArtSmart - Muzeele în luna noiembrie

ArtSmart - Muzeele în luna noiembrie

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Noi 2019   •   12:59
ArtSmart - Muzeele în luna noiembrie

,,Vrăjitoarea fără eșec’’. Magia își spune cuvântul în lucrările Virginiei Lupu! Practica vrăjitoriei în comunitatea romă este văzută de autoare ca un instrument de putere pentru femei. Proiectul ,,Vrăjitoarea fără eșec’’ reprezintă o colaborare între Virginia Lupu, Mihaela Mincă, împreună cu fiicele sale - cele mai puternice vrăjitoare din România, care au acceptat să fie asistate la ritualuri și evenimentele familiei. Spațiul în care sunt prezentate lucrările Virginiei Lupu este Schepenhuis/Belfort van Aalst (Belgia) aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO și care a fost în trecut folosit ca închisoare pentru vrăjitoare.

Organizator: Centrul Internațional de Artă Contemporană Netwerk Aalst, Belgia
Curator: Anca Rujoiu
Durată: 28 septembrie - 1 decembrie

,,O istorie personală a României postcomuniste’’. Proiectul cuprinde lucrări din creația artistului clujean Ciprian Mureșan, dintre care o machetă a clădirii muzeului Municipal de Artă Contemporană S.M.A.K., cu o înălțime de 150 cm, înăuntrul căreia sunt expuse desene în creion, reproducând peste 2.000 de lucrări din colecția S.M.A.K. Mureșan este cunoscut mai ales pentru tehnica sa, desenele prin care reproduce toate imaginile unei surse în straturi consecutive și, în acest fel, creează imagini dense ale istoriei care „tulbură” ideile canonice, istoria artei, așa cum o cunoaștem.

Organizator: Muzeul Municipal de Artă Contemporană S.M.A.K., Gent, Belgia
Curator: Tanja Boon
Durată: 26 octombrie 2019 - 19 ianuarie 2020

,,Ingo Glass - Formă, lumină, culoare’’. Expoziția reunește lucrări realizate în perioada de maturitate artistică și un album care prezintă viața, evoluția și caracterul original al creației artistului roman Ingo Glass.

Organizator: Muzeul de Artă Brașov
Curator: Radu Popica
Durată: 11 octombrie - 1 decembrie

,,Uranus Acum’’. Un cartier masacrat de regimul Ceaușescu, o traumă urbană care a marcat viața bucureștenilor ce au asistat neputincioși la distrugerea unui patrimoniu, o realitate urbană dispărută - se vor reconstitui simbolic în expoziția ,,Uranus Acum’’. Un model 3D, o machetă a cartierului, un plan reconstituit vectorial, fragmente de case demolate și obiecte salvate vor fi disponibile în cadrul expoziției de la MNAC, iar o serie de instalații temporare vor fi așezate exact în locurile pe care le ocupau înainte.

Organizator: Muzeul Național de Artă Contemporană
Durată: 17 octombrie - 15 noiembrie

,,24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971’’. Primul eveniment dedicat artei vizuale și performative a anilor 1960 și 1970 în România care oferă posibilitatea de a revizita traiectoriile individuale ale artiștilor, de a urmări diversitatea de medii abordate și de a înțelege semnificațiile acestui moment în istoria artei locale, stabilind un traseu nonliniar între diferitele constelații ale expoziției. Proiectul cercetează existența unui spirit comun care a definit această generație de artiști.

Organizator: Institutul Prezentului
Durată: 7 noiembrie 2019 - 2 februarie 2020
Locație: Muzeul Național de Artă al României

 

,,Lemn Aur Lumină. #Maitec’’. Cea mai amplă expoziție din ultimul deceniu dedicată lui Ovidiu și Sultanei Maitec, într-un dialog vizual inedit cu Stéphane și Dana Maitec. Două generații de artiști din aceeași familie, trei limbaje plastice diferite – pictură, sculptură, fotografie – patru destine care s-au format în proximitate, în efervescența căutării unei voci și unui drum propriu în artă: aceasta este povestea Maitec, care se suprapune și interferează cu parcursul artei românești din ultima jumătate de veac.

Organizator: Muzeul Național de Artă al României
Curator: Irina Ungureanu
Durată: 31 octombrie 2019 - 31 ianuarie 2020

,,Statuia lui I.C. Brătianu, în inima Bucureștiului’’. Monumentul lui I.C. Brătianu, înalt de 14 metri, a revenit în centrul Capitalei, în rondul de la Piaţa Universităţii. Statuia realizată de sculptorul Ionel Stoicescu este o reproducere după monumentul public omagial construit în anii 1902-1903 de Ernest-Henri Dubois și Petre Antonescu și topită în fostele Uzine Republica, după venirea comuniștilor la cârma țării. Ansamblul statuar înalt de 14 metru și greu de 160 de tone este compus din 7 statui, care culminează cu cea a lui I.C. Brătianu.

,,Bijin-Ga. Stampe japoneze din perioada Edo’’. Frumusețea feminină este tema principală a expoziției, iar stampele reprezintă un drum de peste 5 decenii al descoperirii şi înțelegerii artei asiatice în general. Lucrările au în prim-plan personaje feminine centrale din cartierele plăcerii, din marile orașe japoneze, precum curtezanele sau gheișele, prezentate ca expresii ale atracţiei şi cochetăriei feminine.

Organizator: Fundația Europeană Titulescu
Curator: Adina Rențea
Deschidere: 16 octombrie - 1 noiembrie

,,Casa Memorială Alexandru Țipoia’’. La împlinirea a 25 de ani de eternitate a pictorului Alexandru Țipoia (1914 – 1993), fiul artistului, pictorul George Tzipoia, și familia organizează inaugurarea ,,Casei Memoriale Pictor Alexandru Țipoia” din strada Lt. Aviator Gheorghe Caranda 79, sector 6, București. Alexandru Țipoia este unul dintre cei mai importanți artiști români ai generației sale - pictor complex, exhaustiv, având o atracție specială pentru desen, a lucrat, de asemenea, sculptură, frescă religioasă, ceramică și mozaic.

Organizator: Fundația Țipoia & Tzipoia
Deschidere: Joi, 7 noiembrie, 17:00 - 20:00

×