x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Despre "Arheologia pentru toți" la  Zilele Europene ale Aheologiei

Despre "Arheologia pentru toți" la  Zilele Europene ale Aheologiei

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Iun 2020   •   17:56
Despre "Arheologia pentru toți" la  Zilele Europene ale Aheologiei

România sărbătoreşte pentru prima oară patrimoniul arheologic cu ocazia Zilelor Europene ale Aheologiei, ce au loc anul acesta între 19 și 21 iunie pe întregul continent.

Deși nu ne putem întâlni in corpore cu publicul larg, pe teren sau în sălile unor instituții muzeale de specialitate, Institutul Național al Patrimoniului propune iubitorilor de istorie și descoperiri fascinante un program alternativ pentru sărbătorirea acestui domeniu captivant şi încă foarte puţin cunoscut în afara cercurilor specialiştilor.

 

De astăzi și până duminică (19-21 iunie), sărbătorim ΛRHΞOLOGIΛ PΞNTRU TOȚI cu o serie de evenimente online la care sperăm să participe - inclusiv cu întrebări - cât mai mulți români curioși să descopere arheologia, istoria și patrimoniul cultural local. Vom călători, virtual, în situri și parcuri aheologice importante, precum Histria, Ulmetum, Edificiul Roman cu mozaic, jud. Constanța, Cetatea Noviodunum-Isaccea, jud. Tulcea, Măgura-Gumelnița, jud. Călărași, Călugăreni, jud. Mureș și vom descoperi obiecte valoroase din patrimoniul nostru arheologic, digitizate de către specialiști.

 

Astăzi, între 10:00 și 16:00, arheologi de la Institutului Național al Patrimoniului și partenerii lor de la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, Inspectoratul General al Poliției Române, Facultatea de Istorie a Universității din București, Muzeul Național de Istorie a României și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca răspund întrebărilor publicului în cadrul unei prelegeri-dezbatere - cu pauze :) - menite să deschidă cât mai mult acest domeniu și să-l explice, pe înțelesul non-specialiștilor.

 

Dezbaterea, intitulată chiar ARHΣ♢L♢GIA PΣNTRU T♢ȚI, va putea fi urmărită LIVE pe pagina Facebook a Institutului Național al Patrimoniului, începând cu ora 10:00 și tot aici așteptăm și întrebările / curiozitățile din partea publicului.

 

Avem deja în vedere câteva întrebări și dileme serioase: De ce și cum a început să fie studiată aheologia? De ce e relevantă pentru protejarea patrimoniului cultural și ce înseamnă arheologie preventivă? De ce a rămas arheologia un domeniu mai degrabă nepopular sau insuficient înțeles? Ce pot face arheologii pentru a permite publicului nespecializat un mai bun acces și o înțelegere mai completă a domeniului?Programul dezbaterii și detalii, mai jos. Povestea imaginii de pe afiș, instantaneu din timpul săpăturilor din anii '60 la situl "La Grinduri" Orlea, jud. Olt  aici: https://bit.ly/2Ydaph5 .

 

 

 

Programul complet și harta evenimentelor din România dedicate Zilelor Europene ale Arheologiei 2020 pot fi consultate pe https://zileleaheologiei.patrimoniu.ro. 

 

Programul complet al Zilelor Europene ale Arheologiei în Europa și informații despre activitățile desfășurate de fiecare stat participant sunt disponibile pe site-ul coordonatorului acestei inițiative:https://journees-archeologie.fr/c-2020/

 

Dacă vreți să spuneți și altora despre Zilele Europene ale Arheologiei #ZEA2020, menționați și site-ulhttps://zilelearheologiei.patrimoniu.ro și nu uitați să includeți și #Archeorama, la fel cum fac și colegii noștri din Franța și alte 46 de state :). Împreună punem România pe harta arheologiei europene și internaționale și tot împreună facem "Arheologia pentru toți"!

 

Este primul an în care România participă la acest efort european și internațional de apropiere a publicului larg de domeniul arheologiei. Deși mai multe instituții și echipe de cercetători s-au arătat deschise să organizeze evenimente de tip "șantier-deschis" sau tururi ghidate pentru publicul ce locuiește în proximitatea siturilor arheologice sau pentru turiști, preocupările legate de siguranța vizitatorilor și ale personalului în contextul epidemiei Sars-cov-2 au restrâns activitățile din cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei.

 

Din programul zilelor 19-21 iunie 2020

 

⊹ Expoziție virtuală cu titlul “Gumelnița. O civilizație veche de șapte milenii” - organizator Direcția de Cultură Oltenița

Detalii aici https://bit.ly/3dc0b4L și aici: https://bit.ly/37BBs8T.

 

⊹⊹ Expoziția virtuală cu titlul “Lapidarium 3D” - organizator Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Detalii aici: https://bit.ly/2zIDuHO și aici: https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/romania/fiche-initiative/9391/Muzeul-Jude-ean-de-Istorie-i-Art-Zal-u

 

⊹⊹⊹ 20 iunie Picnic virtual la Cetatea Noviodunum, Isaccea - oganizator Asociația Pro Noviodunum

Detalii aici https://bit.ly/2UZnskf și aici: https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/romania/fiche-initiative/9361/Cetatea-Noviodunum

 

⊹⊹⊹⊹ Săpăturile Universității București la Histria - organizator Facultatea de Istorie București

Detalii aici: https://bit.ly/3fwIChs și aici: https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/romania/fiche-initiative/9611/Laboratorul-de-Arheologie-Dinu-Theodorescu-Facultatea-de-Istorie-Universitatea-din-Bucuresti

 

⊹⊹⊹⊹ Călugăreni Archaeological Park - organizator Muzeul Județean Mureș

Detalii aici: https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/romania/fiche-initiative/9324/C-lug-reni-Archaeological-Park

 

Despre Zilele Europene ale Arheologiei în România

Institutul Național al Patrimoniului a fost desemnat coordonator național al Zilelor Europene ale Arheologiei / Journées Européennes de l'Archéologie / European Archeology Days 2020 - un eveniment internațional ajuns la a 11-a ediție și coordonat din 2010 de către Ministerul Culturii din Franța și Inrap (Institutul Naţional de Cercetări Arheologice Preventive/ Institut national de recherches archéologique préventive / National Institute for Preventive Archaeological Research).

România devine, astfel, unul dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei invitate să preia ştafeta de la Zilele Naţionale ale Arheologiei, sărbătorite, la iniţiativa Ministerului Culturii francez începând cu 2010 mai întâi în Franţa şi extinse apoi, în 2019, în alte 17 ţări europene: Austria, Belgia, Republica Cehă, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Irlanda, Slovenia, Slovacia, Spania , Elveţia, Regatul Unit.

Institutul Național al Patrimoniului este principala instituție centrală care pune în aplicare politicile publice în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. Asigură activitățile de cercetare, evidență, inventariere, protejare și punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural, gestionează inventare oficiale, baze de date și depozite digitale. Elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice, Timbrul Monumentelor Istorice, atestă specialiștii și experții în domeniul patrimoniului imobil, este agregator național pentru Europeana.eu, elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, acordă Marca Patrimoniului European.

 

 

×