x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Clarinetistul Petru Pane (16 ani) protagonistul unui turneu de primăvară cu susţinerea Institutului polonez

Clarinetistul Petru Pane (16 ani) protagonistul unui turneu de primăvară cu susţinerea Institutului polonez

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Apr 2021   •   12:39
Clarinetistul Petru Pane (16 ani) protagonistul unui turneu de primăvară cu susţinerea Institutului polonez
Sursa foto: Petru Pane

           În perioada 8-22 aprilie, în trei săli de concert din România se va petrece un turneu inedit, susţinut de Institutul polonez din Bucureşti care va avea în centru prezentarea lucrării lui Witold Lutoslawski - Preludii dansante pentru clarinet şi orchestră, în interpretarea tânărului clarinetist în vârstă de 16 ani, Petru Pane. Programul o va avea ca solistă pe pianista Oxana Corjos, care va prezenta alternativ Fantezia pentru pian și orchestră în la minor de R. Schumann şi Burlesca în re minor pentru pian şi orchestră de R. Strauss.

          Concertele sunt programate pe 8 aprilie, ora 19, la Sala Thalia din Sibiu alături de Filarmonica din Sibiu dirijată de Gheorghe Costin, pe 12 aprilie, ora 19, la Sala Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea împreună cu Orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, dirijor Adrian Petrescu şi pe 22 aprilie, ora 19, la Palatul culturii din Târgu Mureş, cu Orchestra Filarmonicii din Târgu Mureş, dirijor Gheorghe Costin.

            În deschiderea concertului de la Sibiu din 8 aprilie, de la Sala Thalia, va fi lansată animaţia pe muzică de Bach JOY - povestea şi interpretarea: Oxana Corjos, ilustraţia: Cristiana Călin, animator: Augustin C. Pop, o producţie: Popixar.Studio.

Concertele vor avea loc online sau cu public, în funcţie de evoluţia situaţiei sanitare.

Petru Pane

Biografie

            Născut în anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane începe de timpuriu studiul pianului ca elev extern la Liceul „George Enescu", clasa profesoarei Ana-Maria Ciornei. După patru ani, interesul său se îndreaptă către clarinet, studiind acest instrument cu pasiune la clasa admirabilului profesor Ovidiu Căplescu, la Şcoala de muzică nr. 3. In această perioadă susține recitaluri la „Muzeul Enescu" București, la Sala Patria - Filarmonica din Brașov, la Palatul Suțu in cadrul stagiunii ACCUMM și la Universitatea Națională de Muzică.

            Participă la concursuri naționale, câștigând mai multe premii: Premiul de excelență la concursul de interpretare instrumentală „In memoriam Yehudi Menuhin", Premiul II la concursul national Iosif Sava, Premiul II la Olimpiada de muzică, Premiul I la concursul „In memoriam Dinu Lipatti". A participat la cursurile de vară „Summer Academy Kronstadt", Brașov 2017 și 2018 unde a lucrat cu clarinetiștii Emil Vișenescu și Horia Dumitrache (Elveția) și dirijorul Horia Andreescu. In anul 2018 obține Premiul I la Olimpiada naționala de muzică faza pe București și Premiul al III-lea la faza pe țară. De asemenea, cucerește Premiul I la concursul internațional „Ioan Goia”, Iași.

            În noiembrie 2018 îşi face debutul solistic cu Filarmonica „Mihail Jora” Bacău dirijată de Ovidiu Bălan, după care cântă ca solist cu Orchestra Inginerilor București. Câștiga premiul I la Concursul național „Victor Giuleanu” (2019). Este selecționat de Fundația „Remember Enescu” pentru a participa la concertul de gală ce a avut loc in luna mai la Filarmonica „Ion Dumitrescu”. Este selecționat în Orchestra Simfonietta ca cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei. 

            În septembrie 2019 este invitat în cadrul prestigiosului festival „George Enescu" pentru a sustine doua scurte recitaluri, iar în luna octombrie debuteaza ca solist la Ateneul Roman în cadrul stagiunii „Clasic e fantastic".

            Anul 2020 aduce tanarului clarinetist participarea la turneul national „O harpă de poveste", în care cântă alături de Maria Bâldea şi Oxana Corjos.

            În decembrie 2020 câştigă Premiul I la prestigiosul concurs international „Sava Dimitrov”, jurizat de personalitati de prim rang ale scenei internaționale.   

OXANA CORJOS – pian

Biografie

            „... În interpretarea ei (Brahms, Concertul pentru pian și orchestră) am admirat acea siguranţă etalată prin felul în care, în mâinile ei, totul a devenit în acelaşi timp inteligibil și scânteietor în mii de culori, precum și felul în care ne dădea impresia că și cele mai grele pasaje sunt ușor de cântat...” (Szabadság, 08.10.2014 – Gabriela Kulcsár).

            Oxana Corjos relevă prin fiecare apariţie scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârşită. Crescând într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos şi-a însuşit primele noţiuni muzicale din copilărie, studiind cu Ioana Minei şi Ana Pitiş. A urmat apoi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore.

            A fost distinsă cu numeroase premii obţinute la concursurile organizate la Roma (1991) şi Barcelona (1986). În anul 1992 a fost distinsă cu Premiul Cella Delavrancea pentru activitate meritorie desfășurată în domeniul culturii. A apărut în numeroase emisiuni de radio şi televiziune şi a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română cu lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Mussorgski, Debussy, R. Strauss, Prokofiev etc., unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles.

            În paralel cu activitatea concertistică predă la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Considerată una dintre cele mai importante prezenţe pianistice ale generaţiei sale, Oxana Corjos este printre puţinii muzicieni români afirmaţi după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură şi un repertoriu impresionant - de la Bach şi Mozart şi ajungând la Rachmaninov şi Ravel - fiind apreciată în mod special pentru interpretarea celor două concerte de Brahms.

            De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum: Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galaţi, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Balan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc.

În ţară, Oxana Corjos a susţinut concerte alături de cele mai reprezentative orchestre precum şi cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu.

            Turneele în Elveţia, Republica Moldova, Spania, Macedonia şi Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul şi critica de specialitate apreciind la superlativ prestaţiile sale artistice. În ultimul an, Oxana Corjos a susţinut concerte alături de Orchestra Română de Tineret şi maestrul Cristian Mandeal atât în Bucureşti cât şi în sala Academiei Santa Cecilia din Roma, totodată fiind invitată să susţină deschiderea/închiderea Festivalului Toamna Muzicală Clujeană 2014/2016 cat si concertul de deschidere al Festivalului Gustav Mahler de la Toblach (Dobiacco), iulie 2015. În iulie 2018 concertează la Festivalul Alto Adige și in octombrie deschide „Seria Enescu” la Londra cu un recital de succes.

            „... Lucrarea pe care Richard Strauss a compus-o pe când avea 21 de ani, între 1885-86 a fost la origine un Scherzo în re minor pentru pian și orchestră, compoziția fiind dedicată lui Hans von Bülov care însa a refuzat să o interpreteze, socotind-o a fi imposibil de executat și excesiv de „lisztiană” [....]. Oxana Corjos a cântat-o de la început cu o velocitate impresionantă făcând ca sunetele să „trepideze” literalmente pentru ca apoi să le transforme în poetica unei stampe brahmsiene, limpede și învăluitoare...” (Gothic Network 21.07.2013 – Lidia Bidoli).

            „... Burlesca pentru pian și orchestră, de Richard Strauss, este scrisă tehnic într-o manieră de bravură în care tânărul compozitor își etalează plin de mândrie cunoașterea într-o lucrare care însă debordează din punct de vedere retoric. Pianista Oxana Corjos domină cu o superbă măiestrie pasajele virtuoase și are o mare putere de configurație poetică în momentele melancolice”. (KULTUR&LEBEN, Gustav Mahler Musikwochen – Toblach, 23.07.2015).

Program detaliat

8 Aprilie 2021, Sala Thalia, Sibiu

Orchestra Filarmonicii Sibiu
Dirijor: Gheorghe Costin
Soliști: Oxana Corjos - pian
            Petru Pane - clarinet

Max Reger – Variaţiuni şi fugă pe o temă de Mozart

Witold Lutoslawski - Preludii dansante pentru clarinet și orchestră de cameră
R. Schumann - Fantezia pentru pian și orchestră în la minor

12 Aprilie 2021, Sala Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea

Orchestra Filarmonicii “Ion Dumitrescu” Râmnicu-Vâlcea 

Dirijor : Adrian Petrescu

Soliști: Oxana Corjos - pian

            Petru Pane - clarinet 

W.A. Mozart , Uvertura la opera “Nunta lui Figaro”

Witold Lutoslawski - Preludii dansante pentru clarinet și orchestră de cameră

R. Schumann - Fantezia pentru pian și orchestră în la minor

W. A. Mozart - Simfonia nr. 28 in Do major

22 Aprilie 2021, ora 19.00, Palatul culturii din Târgu Mureş

Orchestra Filarmonicii din Târgu Mureş

Dirijor: Gheorghe Costin
Soliști: Oxana Corjos - pian
            Petru Pane – clarinet

W. A. Mozart - Simfonia în Do Major nr 41, ”Jupiter” KV 551
Witold Lutoslawski - Preludii dansante pentru clarinet și orchestră de cameră

R. Strauss – Burlesca în re minor pentru pian şi orchestră

 

 

×