x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ioana Radu Un vis implinit

Un vis implinit

22 Oct 2007   •   00:00

Timp de 28 de ani, intre Florentina Satmari, realizatoare de emisiuni tv, şi Ioana Radu s-a legat o prietenie puternică.

Timp de 28 de ani, intre Florentina Satmari, realizatoare de emisiuni tv, şi Ioana Radu s-a legat o prietenie puternică.

Florentina Satmari işi aminteşte cu plăcere de momentele unice pe care le-a petrecut in compania artistei: "Ioana Radu părea un om dur şi neiertător, dar in fond era de o sensibilitate rară şi ingrozitor de emotivă, pentru că fiecare apariţie o considera o răspundere imensă şi un respect pentru publicul ascultător. Era neiertătoare cu impostura. Era nervoasă la inregistrări, dar sigur vibram pe aceeaşi lungime de undă şi fiecare doream acelaşi lucru: perfecţiune in exprimarea artistică. De aceea, după fiecare emisiune, imi dădea telefon şi mi se adresa cu salutul ei: «Sărut ochii! Ce mai faci? Cănd mai pui la cale ceva?»".

Testament. "Colaborarea mea cu Ioana Radu a durat din 1972 pănă in 1990, cănd regina romanţei romăneşti a plecat la stele, lăsăndu-mi ca testament să duc romanţa mai departe, dar, din păcate, viteza perioadei in care trăim a făcut să ii indeplinesc dorinţa doar in mică măsură", ne povesteşte Florentina Satmari. In 1998, realizatoarea a pus bazele primei ediţii a Festivalului "Ioana Radu", in 1998, la Craiova.

In 1987, Ioana Radu plecase pentru trei luni in America, in vizită la sora ei, Mia Braia, şi apăruseră unele zvonuri potrivit cărora nu avea să se mai intoarcă. "Stupoare generală insă: Ioana Radu s-a intors mai repede decăt işi propusese să stea in America, pentru că dorul de ţară, de prieteni, de vecini, de publicul care a consacrat-o, chiar şi de pietre sau de o balegă căzută in drum au adus-o inapoi. Vorba ei: «Nu ştii limba, n-ai bani la tăşcăluţă, stai dracului la tine acasă, unde te cunosc şi căinii de pe stradă!»", işi aduce aminte realizatoarea de emisiuni tv.

Curaj. Ioana Radu a fost chemată urgent la Cabinetul 2, la Elena Ceauşescu, pentru explicaţii. Dar marea artistă a profitat de ocazie şi a cerut să i se organizeze un spectacol aniversar la implinirea vărstei de 70 de ani. Era greu de făcut un spectacol care să elogieze pe altcineva decăt familia Ceauşescu, spune Florentina Satmari, dar era la fel de greu să o refuzi pe marea Ioana Radu. Elena Ceauşescu a acceptat, trimiţăndu-şi unul din "locotenenţi" să se ocupe de organizare. Artista insă a refuzat să se intălnească cu altcineva in afară de Florentina Satmari.

Spectacolul, desfăşurat la 8 februarie 1987, a beneficiat de participarea celor mai mari artişti ai vremii. "Sala plină pănă la refuz avea o aşa incărcătură sufletească, incăt publicul cănta şi plăngea impreună cu sărbătorita. Marea noastră artistă şi-a văzut pentru o clipă visul implinit, a realizat căt de mult o iubeşte publicul. Copleşită de emoţii, nu a putut părăsi sala de spectacol decăt după o oră, cănd luminile erau stinse demult. Imaginea sălii i-a rămas intipărită pe retină şi nu concepea că orice inceput are şi un sfărşit", ne-a povestit Florentina Satmari.

Romanţa, asemeni stilului cameral

"Ioana Radu este un caz unic in muzica noastră naţională, in interpretarea romanţelor, fiindcă interpretarea romanţelor este un domeniu aparte. Eu l-am comparat cu stilul cameral Schubert, Schumann, Brahms, transpus la specificul şi caracterul poporului nostru. Impreună cu sora ei, Mia Braia, a dezvoltat acest stil şi l-a dus la o strălucire in interpretare pe care foarte puţini au ajuns-o, poate printre bărbaţi: Cristian Vasile, Zavaidoc, Ion Luican", spune maestrul Gheorghe Zamfir. (Luminiţa Ciobanu)

Garnitura de aur a folclorului romănesc

"In ce priveşte rolul ei in folclorul romănesc consider că este a doua doamnă a ţării, după Maria Tănase. Este, poate, singura interpretă care atinge cupa lacrimilor", continuă maestrul Gheorghe Zamfir, care spune că pentru un solist este foarte greu să pătrundă in cupa lacrimilor, inchisă ermetic, pentru a creea emoţii ascultătorilor. "N-a reuşit acest lucru o altă interpretă, poate doar Maria Lătăreţu, care a compus foarte multe melodii şi a creat foarte multe texte intr-un stil atăt de autentic şi de perfect, incăt spuneai că melodia e ieşită din rău, din frunză, din pădure. Ioana Radu rămăne un om care a făcut enorm pentru folclor şi pentru romanţa romănească, cu o dulceaţă in glas, care te emoţiona

de la prima notă, de la primele măsuri. Avea un timbru special şi nimeni n-a atins valenţele ei superbe, pline de emoţie. Cred că fiecare om e plasat in istorie

aşa cum Dumnezeu hotărăşte şi garnitura de aur pe care a avut-o Romănia după cel de-al doilea război mondial, nu o va mai avea niciodată şi a avut-o in răndurile ei şi pe această mare mare doamnă", mai spune maestrul Zamfir . (Luminiţa Ciobanu)

O voce unică, inegalabilă

Vocea specială a Ioanei Radu n-a fost egalată de nimeni. "A apărut la un moment dat Doina Badea, in anii anii ’60-’70, care, prin vocea extraordinar de catifelată şi de caldă, s-a implicat in acest domeniu, al romanţei. După Ioana Radu insă n-am cunoscut alte persoane care să fi atins acea inălţime in ceea ce priveşte inţelegerea stilului. A incercat de asemenea la un moment dat Ileana Sărăroiu să interpreteze romanţele ei, dar n-a ajuns la nivelul interpretării Ioanei Radu", incheie maestrul Gheorghe Zamfir. (Luminiţa Ciobanu)

×
Subiecte în articol: radu florentina satmari