x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Coana Joiţica Udrea, la Roman

Coana Joiţica Udrea, la Roman

de Lucian Avramescu    |    11 Noi 2012   •   14:12

"Victoria” lui Traian Băsescu la referendumul care urma să-l demită şi l-a demis, dar fără loc, s-a bazat pe câteva trucuri. Ieftine, zic unii. Or fi fost ele ieftine, dar pe noi ne-au usturat, inclusiv la buzunar. Băsescu s-a mutat într-un fel de bloc pe care unii l-au poreclit garaj, a îmbrăcat un pulovăr care, cu toate că era schimbat zilnic, părea acelaşi, şi-a pus pe meclă masca de victimă şi a terorizat naţia zi de zi. Aseară, câutând eu cu butonul telecomenzii, un meci de fotbal, am dat peste un reportaj – rar s-a nimerit să văd ceva mai greţos – pe care televiziunea respectivă îl transmitea din apartamentul la bloc al doamnei Udrea. Blocul nu era pe Magheru, ci într-un cartier muncitoresc din Roman. Madama, care face telesarmale cu deştul şi udă duşumeaua cu mopul, într-un ciclu perfect electoral, care nu întârzie niciodată stârnind, Doamne fereşte, panica unei sarcini nedorite, candidează în municipiul moldav şi, pentru a aiuri prostimea, şi-a confecţionat, cu strânsură pe picior, apartament mobilat, cu trei odăi. Ce are ea cu Romanul? Are. Îl are în zonă, doldora de bani, pe Pinalti, la a cărui nemăsurată avere a contribuit. Mai are şi interesul de a candida într-un loc ferit, unde să se prezinte populară şi precupeaţă şi fată din gloată, nedată cu alifiile bogăţiei.

Să recapitulăm niţel viaţa personajului politic. La primăria Capitalei era singura care intra în biroul primarului general fără să bată la uşă, la orice oră avea chef şi uneori uita să mai iasă. Frecuşul ei prin birouri şi coridoare i-a adus bani mulţi din muncă puţină. Tencuind cu creta pe asfalt nişte parcări – una din micile afaceri – a făcut, nedând primăriei nimic, o grămadă de bani. Au început să apară casele, terenurile, conturile grase. La Cotroceni, unde a lucrat şi după ce n-a mai lucrat, fiindcă mereu a fost văzută intrând pe porţi, era numărul unu după preşedinte. În fostul Palat Regal, Udrea a reuşit să destrame mitul reginei Maria şi să extragă din pereţi amprenta majestăţii. În rimă perfectă cu cel mai needucat preşedinte de ţară din univers, Udrea a dat cu mopul peste portretele înaintaşilor şi a lăsat în urmă zoaie şi gunoi. Acasă, în multele ei acasă, s-au îngrămădit munţi de aur. Are hoteluri scumpe şi case în care întorci trenul în sufragerie. Trece drept una dintre cele mai bogate femei din Europa. Târlicii ei de casă costă cât salariul pe cinci ani al unui profesor, iar faimoasele ei poşete egalează PIB-ul de ţară. Cine s-o creadă că stă la Roman la bloc şi că treaba asta nu-i o batjocură la adresa alegătorului? Ei bine, alegătorul. Urmărind, până am închis îngreţoşat, acel reportaj cu madam Udrea care punea flori de plastic într-o glastră de duzină şi evoca momentele când împrumuta de pe scară, de la vecini, un borcan cu făină, am avut dezlegarea şmecheriei. Da, sunt, vor fi oameni din Roman care, văzând această făcătură, vor cădea înduioşaţi în capcană.

Reţeta lui Băsescu este aplicată, iată, de Elena Udrea şi probabil şi de alţii. Nu în blocul din Piaţa Galaţi din Bucureşti, ci în Roman. Rămâne de văzut dacă nu cumva, cu toată osteneala butaforiei şi  înfrângerea cu greu  a  dezgustului de a sta cu plebea o lună, va pierde. Dacă votul fraierilor va fi mai puţin decât al celor care nu se lasă duşi cu "statul la bloc”? Ce va fi atunci? Băsescu a pierdut. Vor veni şi la ea americanii s-o reinstaleze în Parlament, acuzând o  lovitură de stat în blândul târg moldav?

×