x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Concediul preşedintelui

Concediul preşedintelui

de Adrian Năstase    |    06 Aug 2013   •   17:00

Fostul preşedinte Băsescu răspundea unui ziarist că nu este în concediu pentru că în Constituţie nu scrie că preşedintele are concediu. Înţelegem, per a contrario, că el este într-o continuă activitate prezidentială - şi atunci când merge la cumpărături şi atunci când se urcă, în slapi, pe şalupa poliţiei de frontieră şi atunci când merge la Cireşica şi atunci...

Întrebarea de bază ar fi însă, după părerea mea, în ce constă activitatea prezidenţială continuă  a lui Traian Băsescu? Aici lucrurile sunt destul de neclare. Înţelegem că prima parte a zilei şi-o petrece în bazinul de la Dante. După aceea, citeşte informări şi transcrieri care-i sunt utile pentru conferinţele de presă. În unele zile participă, pe muntele Găina sau la sărbătoarea ciobanilor, a lalelelor, a rromilor şi  la diverse evenimente, multe din ele cu caracter culinar, unde face băi de mulţime.

În ultima vreme, nu se mai ocupă de relaţiile externe ale ţării. Îl interesează doar ceea ce se întâmplă în ţară. Pentru că nu poate cuprinde toate sferele de acţiune internă, se ocupă doar de justiţie (actuală şi viitoare) şi de Mişcarea Populară - fundaţia, nu partidul pentru că, ştiţi, în Constituţie scrie că preşedintele nu are voie să desfăşoare activităţi de partid iar Constituţia este, pentru Traian Băsescu, Biblia după care se conduce.

În timpul ăsta, şi consilierii săi trudesc pentru ţară, punând gratii peste televiziunile inamice  iar pe Marea Neagră se strânge, la Neptun, o nouă flotă care să asigure, peste veacuri, măreţia românilor şi să împiedice ca Marea să se transforme în lac rusesc.

S-ar putea ca unii să considere că este utilă amânarea revizuirii Constituţiei. În felul acesta, se vor putea introduce prevederi în legătură cu concediul preşedintelui, cu felul în care să se îmbrace sau să se încalţe preşedintele, sau cum să vorbească sau cum să danseze preşedintele. Alţii mai prozaici, ar putea considera că instituţia, ca atare, a devenit desuetă iar alţii, pur şi simplu, că a devenit inutilă.

×