x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dumpingul social și achizițiile de armament-punctele sensibile ale discuțiilor lui Macron la București

Dumpingul social și achizițiile de armament-punctele sensibile ale discuțiilor lui Macron la București

de Dan Constantin    |    24 Aug 2017   •   14:26

Emmanuel Macron a obținut un sprijin de principiu din partea premierilor Slovaciei și Republicii Cehe în privința revizuirii directivei europene a migrației forței de mincă. La Salzburg, în cadrul reuniunii in format Austerlitz (Austria, Slovacia, Cehia, Franța) din 23  august problema dumpingului social ar fi fost tranșată în direcția dorită de președintele Macron care susține ca nu este corect ca muncitorii detașați să plătească în țara de origine cotizațiile sociale și să beneficieze de asistența în țara în care este detașat. Le Monde remarcă și faptul că turneul președintelui Macron a ocolit Budapesta și Varșovia, două țări care se opun planurilor franceze de modificare a directivei europene care vor  fi testate la reuniunea din 23 octombrie a ministrilor muncii din UE.

Acest subiect va fi, potrivit observatorilor diplomatici și pe agenda discuțiilor de la București cu presedintele Iohannis și premierul Tudose. În plus, în Romania apare ca un punct distinct acoperirea cu acorduri concrete parteneriatul strategic din zona achizițiilor militare. Deja producătorul de elicoptere Airbus Helicopters, care a deschis o fabrică la Ghimbav solicită transparență la achizitia de aparate pentru modrnizarea flotei de elicoptere după ce guvernul roman a avansat negocieri cu producătorul american Bell. De asemenea, un acord mai vechi cu Franța pentru apărarea antiaeriană în cooperarea pentru rachete sol-aer a rămas fără substanță prin înghețare din partea română.

Transportatorii  români sunt nemulțumiți de o hotărăre a autorităților franceze care nu mai permit odihna șoferilor străini de tiruri în camioane în timpul zilelor libere cât și o reducere a duratei de migrare prin Europa fără a trece prin țara de domiciliu.

×